Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal

Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Uitzicht op Mayschoss

Na onze stedentrip naar Bonn brachten we ook een bezoek aan het prachtige Ahrtal. Hier bevindt zich een van de noordelijkste wijnstreken in Duitsland. Naast heerlijke wijn vinden we helaas ook tragische verhalen uit het recente verleden.

We kunnen niet over het Ahrtal schrijven zonder stil te staan bij de verschrikkelijke overstromingen van juli 2021. De nu zo kalme rivier Ahr veranderde toen in een nietsontziende stroom met water, modder en afval. 134 lokale bewoners komen hierdoor om het leven, ook zijn er gewonden, vermisten en heel veel beschadigde huizen en bedrijven.

Juist daarom is het belangrijk om de focus te leggen op het gebied en de wijnen die er vandaan komen. De mensen in het Ahrtal zijn voor een heel groot deel afhankelijk van het toerisme en de verkoop van wijn. Ze staan dus met open armen de eerste toeristen die terugkeren te verwelkomen. Overal zie je nog de vreselijke schade en hoor je verdrietige verhalen, maar bovenal zijn de mensen uit het dal vastbesloten om alles weer op te bouwen. Beter en mooier dan ooit.

Die positieve instelling zorgt ervoor dat elke dag wel ergens een hotel, restaurant of wijnwinkel heropent. Langzaam maar zeker verdwijnen de dichtgetimmerde ramen en brokstukken. Bovendien, als je gaat wandelen door de wijngaarden dan lijkt alles als vanouds. En dat is ook precies wat we gaan doen. In het Ahrtal vind je een aantal prachtige wandelroutes. Van gemoedelijk tot best pittig. Onderweg geniet je van de natuur, de uitzichten, de charmante dorpjes en natuurlijk de wijnen.

Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Middenin de wijngaarden komen we deze wijnautomaat tegen

Je kunt kiezen voor meerdaagse tochten met overnachtingen tussendoor of voor een dagtocht met een lekkere proeverij van lokale wijnen na afloop. Wij kiezen voor het westelijke deel van het dal waar de rivier mooi slingert langs steile bergwanden. Mayschoss is het dorpje waar we beginnen en koers zetten naar de wijngaarden die vooral hoog liggen. Via een mooi slingerend pad, met af en toe een klein klimmetje, wandelen via Rech naar het dorpje Dernau.

Daar vinden we al snel de Dernau Hofgarten, die verbonden is aan het wijnhuis Meyer-Näkel. Hier maken we in de prachtige binnentuin kennis met de fantastische wijnen uit het Ahrtal. De belangrijkste druif is hier de Spätburgunder, die in andere landen ook bekend is als Pinot Noir. Als eerste proeven we een Blanc de Noir Spätburgunder Trocken. Dit is een witte wijn die van rode druiven is gemaakt. Door de schillen niet te gebruiken is de kleur wit. De smaak is sprankelend en fruitig. Intenser dan de meeste reguliere witte wijnen.

Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Uitzicht op de ruïne van Saffenburg

Daarna proeven we nog twee rode topwijnen van Meyer-Näkel. Hier komen alle tonen van de Spätburgunder fantastisch tot uiting. Het verschil zit in het feit dat de ene wijn jong is en de andere op houten vaten heeft gelegen. De extra tonen van het hout zorgen dat de 2017/2018 Hand in Hand onze favoriete wijn is van de hele trip naar het Ahrtal.

Dat neemt niet weg dat we nog meer gaan proeven en vooral ook meer te weten komen over de wijnen uit deze streek. Dat doen we bij Weingut Kriechel in Neuenahr-Ahrweiler. Eerst krijgen we een rondleiding door de wijnkelders, waar de gevolgen van de overstroming nog steeds zichtbaar zijn. Na de rondleiding wandelen we naar een lokaal restaurant waar we een aantal van de wijnen van die wijnhuis proeven. Ook hier staat de Spätburgunder centraal, maar we proeven ook een Chardonnay en een Riesling. Favoriet is de Neuenahrer Sonnenberg Spätburgunder uit 2019.

Het Ahrtal ligt niet zo ver van Nederland en is dus perfect voor een korte (weekend)trip. De mensen in het dal staan popelend klaar om je hun wijnen te laten proeven en de prachtige streek te laten zien. Met je bezoek help je ook nog eens lokale ondernemers en bewoners. Daarom is een bezoek aan het Ahrtal nu meer dan ooit aan te raden.

Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Hofgarten Dernau
Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Rudolf schenkt ons een glaasje sekt in
Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Wijnvaten in de kelder van Weingut Kriechel
Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Charmant straatje in Ahrweiler
Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Overal zijn de gevolgen van de overstromingen nog te zien
Wijn proeven en wandelen in het Ahrtal
Lokale bewoners en ondernemers zijn ontevreden over de financiële afhandeling van de ramp