Kunstwerk Oersoep in de Beurspassage Amsterdam

Beurspassage Amsterdam

Amsterdam is een prachtig openbaar kunstwerk rijker. Vanaf 2 december is in de Beurspassage het werk Oersoep van kunstenaars Arno Coenen, Iris Roskam en Hans van Bentem te bewonderen. Oersoep is een eerbetoon aan de Amsterdamse grachten.

Je kent de Beurspassage waarschijnlijk wel als doorsteek tussen de Nieuwendijk en het Damrak. Jarenlang was dit best een saai stukje Amsterdam, met witte tegels en een onhandige trappetje. Dit deel van de stad is inmiddels flink onder handen genomen. Er zijn mooie nieuwe winkels gekomen en ook de passage zelf is helemaal vernieuwd. In plaats van kleurloze doorgang is de Beurspassage nu een opvallende trekpleister in de Amsterdamse binnenstad. Je zou de passage zelfs als een groot kunstwerk kunnen zien.

Vergulde kroonluchters

Overal waar je kijkt zie je iets bijzonders. Het plafond is door kunstenaarsduo Arno&Iris (bekend van het plafond van de Markthal in Rotterdam) voorzien van ruim 1 miljoen glasmozaïektegeltjes. Zij laten zien wat er allemaal te vinden is in en rond de Amsterdamse grachten: de penselen van Rembrandt, zeemanstatoeages, de symmetrie van de Amsterdamse herenhuizen en de talrijke verdronken fietsen. Die fietsen keren ook weer terug in het werk van Hans van Bentem. Hij maakte van vergulde fietsonderdelen 7 spectaculaire kroonluchters. Verder zijn er in de Beurspassage enorme spiegels met glas-in-lood-elementen en is de vloer gemaakt van kleurrijk Italiaans terrazzo. Overal waar je kijkt zie je dus kunst. De Beurspassage is ineens een plek die je echt moet gaan bezoeken.

Naast de kunst in de Beurspassage zijn er ook nog andere publiekstrekkers te vinden. Zo zal de passage onderdak bieden aan Liquid Mokum, de langste koffiebar ter wereld, en is er een ingang naar de Nederlandse flagshipstore van Primark.

Beurspassage Amsterdam

Beurspassage Amsterdam

Beurspassage Amsterdam