Expositie van hedendaagse kunstenaars uit Colombia

HERE/NOW Current visions from Colombia
Carlos Villalón – FARC Combatant (2015), documentary photography.

Kunstgalerie Framer Framed, vaak geprezen vanwege de manier waarop zij maatschappelijke onderwerpen aansnijden, organiseert samen met de stichting What Art Can Do een tentoonstelling van hedendaagse kunstenaars en fotojournalisten uit Colombia.

Op 8 maart opent HERE/NOW: Current Visions from Colombia. Het is de eerste grote tentoonstelling van hedendaagse Colombiaanse artiesten in Nederland. HERE/NOW vindt plaats op twee locaties in Amsterdam-Noord: bij Framer Framed en Beautiful Distress House. Bij Framer Framed (dat zich bevindt in de Tolhuistuin) ligt de nadruk ligt op hedendaagse kunst en bij Beautiful Distress House speelt fotojournalistiek de hoofdrol.

Jong en gevestigd Colombiaans talent

HERE/NOW presenteert de reacties van 20 kunstenaars op het verschuivende culturele, sociale en politieke landschap van Colombia, een land getekend door een 60 jaar durende geschiedenis van gewapend conflict. Zowel gevestigde als opkomende kunstenaars tonen hun werk, waardoor de toeschouwer kan zien hoe de artistieke beleving van de nationale geschiedenis is verschoven van generatie op generatie.

Metaforen en harde werkelijkheid

Niet alleen het samenspel van jonge en gevestigde talenten speelt trouwens een rol bij deze tentoonstelling. Ook worden er 2 verschillende invalshoeken op mooie wijze gecombineerd: de (indirecte) beeldspraak in de kunstwerken versus het directere perspectief van de documentairefotografie. Dit zorgt voor kleurnuance en complexiteit in de tentoonstelling.

Alle artiesten putten uit hun eigen ervaringen met leven en kunst in Colombia. Hun verschillende visies tonen aan dat de visuele cultuur in Colombia kan dienen als een vorm van verzet en onderzoek. Tevens laten ze hiermee de cruciale rol zien die cultuur speelt in het vormen van een collectief geheugen van het land.

Curator en kunstenaars

Samensteller van HERE/NOW is curator en kunstcriticus Carolina Ponce de León, een gerespecteerde naam binnen de Colombiaanse en de internationale kunstwereld. Eerder was zij onder andere adviseur beeldende kunst bij het Ministerie van Cultuur. De tentoonstelling laat onder andere werk zien van beeldend kunstenaar Oscar Muñoz (winnaar Prins Claus prijs 2013), Milena Bonilla (alumna Rijksakademie) en bekroond fotojournalist Stephen Ferry.

HERE/NOW: Current Visions from Colombia is te zien van 8 maart t/m 30 juni 2019

Framer Framed
IJpromenade 2
Amsterdam

Beautiful Distress House
Ms. van Riemsdijkweg 41a
Amsterdam

HERE/NOW Current visions from Colombia
Oscar Muñoz, Narcisos, 1995-2011, charcoal, paper, water