Mede dankzij de wetenschap is het einde van de huidige coronapandemie in zicht. Hierbij komt soms de hulp uit creatieve hoek. Zoals de Urban Sun van Studio Roosegaarde.
Zoals vaker opereert Daan Roosegaarde met zijn team op de grens van kunst en wetenschap. Dit keer is het een hoopgevend kunstwerk dat tegelijkertijd ook effectief ingezet kan worden tegen het coronavirus. De kracht van licht staat hierbij centraal. Onderzoek heeft aangetoond dat zogenaamd far-UVC licht met een golflengte van 222 nanometer het coronavirus op een veilige manier kan reduceren.
Hoop
Urban Sun schijnt een cirkel van dit specifieke licht op openbare locaties. De eerste keer dat deze unieke zon mocht schijnen was in Rotterdam, aan de voet van de Erasmusburg. De installatie visualiseert hoop en wil de gevolgen van de sociale isolatie tegengaan door publieke ruimtes zoals culturele festivals, sportevenementen, en schoolpleinen in de toekomst beter te maken.
Na de Rotterdamse première van Urban Sun wil Studio Roosegaarde nu met wetenschappers en onderzoekers wereldwijd gaan kijken hoe deze techniek effectief ingezet kan worden tegen de pandemie. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan coronavrije zones waar mensen zich in het licht van de Urban Sun weer op ouderwetse manier kunnen ontmoeten. Concrete voorstellen kunnen gemaild worden naar urbansun@studioroosegaarde.net.
Wetenschappelijke artikelen
De wetenschap achter Urban Sun is gebaseerd op meerdere wetenschappelijke artikelen in Nature door Columbia University en Hiroshima University. Uit het onderzoek blijkt dat specifiek ultraviolet licht met een golflengte van 222 nm virussen, waaronder verschillende strengen van het coronavirus en influenza, tot 99,9% kan terugdringen. Hoewel traditioneel 254 nm UV-licht schadelijk is, is dit specifieke licht van 222 nm veilig voor zowel mens als dier, aldus het onderzoek (PDF).
Daan Roosegaarde: “Plotseling is onze wereld gevuld met plastic barrières en afstand stickers, onze familie gereduceerd tot pixels op een computerscherm. Laten wij de architecten zijn van ons nieuwe normaal en betere plekken creëren om elkaar te ontmoeten.”
Toonaangevende wetenschappers zijn in ieder geval al heel enthousiast over Urban Sun:
- Carlo D’Alesio van MEG Science en professor aan de Politecnico di Milano: “Virtuele simulaties wijzen op een positieve impact van Urban Sun op de vermindering van coronavirussen in de lucht in openbare ruimtes.”
- Matthew Hardwick PhD, President bij ResInnova Laboratories, Washington D.C., die samenwerkt met zijn team van virusdeskundigen en microbiologen: “Het gebruik van 222 nm far-UVC in de openbare ruimte, zoals in Urban Sun, zou zowel veilig als effectief zijn.”
- Professor Karl Linden, prijswinnend innovator in UV-technologieën en stichtend bestuurslid van de International Ultraviolet Association (IUVA), Colorado: “Urban Sun is inspirerend. Het zal het genieten van openbare ruimtes veiliger maken en ik kijk ernaar uit om locaties te bezoeken waar deze far-UVC zon schijnt.”