Studio Roosegaarde brengt een ode aan de akkerbouw

Het nieuwste werk van kunstenaar en ontwerper Daan Roosegaarde is maar liefst 20.000 vierkante meter groot. GROW bestaat uit gekleurde lichtjes die patronen maken in een akker en daarnaast ook een nuttige functie hebben.

GROW is niet alleen een esthetisch project, maar het is ook een voorproefje op de akkerbouw van de toekomst. Met behulp van verschillende soorten en kleuren licht kunnen gewassen sneller groeien en blijft ongedierte weg. Een duurzaam alternatief voor pesticide en meststoffen. Kunst en functie gaan dus heel mooi samen in dit project.

Daan Roosegaarde beschouwt zichzelf als een echt stadsmens, maar een bezoekje aan een boerderij opende zijn ogen. Hij maakte niet alleen kennis met de velden vol gewassen, maar ontdekte ook dat Nederland mede door slimme innovaties de op een na grootste producent van groente is. Roosegaarde vond dat we dit bijzondere feit wel wat meer mogen uitlichten. Iedereen eet dagelijks zaken die van deze velden komen, maar bijna niemand kijkt ernaar om.

Fotobiologie

Even later ontdekte de ontwerper bovendien de invloed van licht op de planten: fotobiologie. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde combinaties van licht zorgen voor een beter metabolisme bij de plant en voor een betere afweer tegen ziekten en ongedierte. Vooral ultraviolet licht heeft erg goede eigenschappen.

Dit veld in Nederland is de eerste test van het project. Roosegaarde heeft plannen om GROW verder uit te rollen in andere landen met andere gewassen en andere lichtpatronen. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met de Rabobank. Samen willen ze soortgelijke projecten opzetten in alle 40 landen waarin de bank actief is.

Studio Roosegaarde - Grow

Studio Roosegaarde - Grow

Studio Roosegaarde - Grow

Studio Roosegaarde - Grow

Studio Roosegaarde - Grow

Studio Roosegaarde - Grow

Studio Roosegaarde - Grow

Studio Roosegaarde - Grow