Viroloog Jaap Goudsmit over de toekomst van corona

Jaap Goudsmit

Al bijna een jaar hebben we flink last van de corona-pandemie. Viroloog Jaap Goudsmit zet alles wat we weten over dit virus op een rij en schetst ook een beeld van de nabije toekomst. Komen we ooit van corona af en wat is daarvoor nodig?

Een van de grote problemen van deze pandemie is dat deze ons heeft overvallen. Vrijwel alle wetenschappers dachten dat de ziekte niet zo makkelijk van China naar ons land zou komen en ook over besmettelijkheid en ziektebeeld wist men veel te weinig. Nu we een jaar verder zijn, heeft de wetenschap ons veel gebracht. Virologen weten hoe het virus werkt en hoe het moet worden bestreden.

2021 moet daarom het jaar gaan worden waarin we de pandemie hopelijk gaan beëindigen, maar dat zal niet makkelijk gaan. Gelukkig werken wetenschappers nog steeds hard door aan oplossingen. Jaap Goudsmit (hoogleraar epidemiologie en infectieziekten op Harvard) kent de weg in deze wetenschappelijke wereld als geen ander en is daarom zeer geschikt om de geschiedenis én toekomst van COVID-19 in heldere hoofdstukken met ons te delen.

Geschiedenis en toekomst

De geschiedenis is net zo belangrijk als de toekomst. Het feit dat er nu al zo snel vaccins zijn, heeft alles te maken met eerder onderzoek naar andere virussen in het verleden. Zo deed Goudsmit zelf heel veel onderzoek naar AIDS, dat net als COVID-19 een zoönose is. Veel inzichten uit dat onderzoek (en heel veel anderen) zorgt dat we nu zo snel kunnen handelen. Dat is natuurlijk bijzonder hoopgevend.

Tegelijkertijd toont Jaap Goudsmit aan dat we zelf ook invloed hebben op veel factoren. Bijvoorbeeld hoe we kunnen zorgen dat we minder ziek worden van het coronavirus. Belangrijke voorbeelden zijn meer bewegen en gezonder eten. Maar ook fijnstofuitstoot door autogebruik en intensieve veeteelt zorgen ervoor dat we zieker worden van het virus. Ook hier kunnen we (in)direct invloed op uitoefenen.

Mondkapjes

Ook de veelbesproken onderwerpen mondkapjes en vaccineren komen aan bod. Goudsmit laat aan de hand van wetenschappelijk onderzoeken zien dat mondkapjes wel degelijk nut hebben en dat vaccineren de belangrijkste troef is in de stappen naar een normalere maatschappij. Het is fijn om in de discussies die constant over mondkapjes en vaccinaties worden gevoerd iemand aan het woord te laten die de zaken aantoonbaar weet te onderbouwen.

Volgens Jaap Goudsmit zijn we nu belangrijke stappen aan het zetten om van een pandemie over te gaan naar een wereld waarin we corona beheersbaar kunnen maken. Helemaal verdwijnen zal het virus waarschijnlijk nooit, zeker niet als we doorgaan met de leefwereld van wilde dieren steeds kleiner te maken, maar de wetenschap gaat ons helpen om corona te temmen. Op deze manier is een leven vol met reizen, festivals, cafébezoek en feestjes thuis weer mogelijk.

Het is erg fijn dat het boek op positieve wijze afsluit, maar de waarschuwingen die we lezen in het boek Vrij van corona zijn te belangrijk om niet serieus te nemen. Ga daarom vooral dit boek lezen en doe het bijvoorbeeld cadeau aan vrienden of familie.