Skyspace van James Turrell in de Oostenrijkse bergen

Skyspace in Lech

In 2014 bracht kunstenaar James Turrell een bezoek aan Lech am Arlberg in Oostenrijk. Hij was toen erg onder de indruk van het alpiene landschap. Dit heeft nu geresulteerd in een aanleg van een Skyspace in het dorp.

Al sinds de jaren ’70 bouwt Turrell over de hele wereld Skyspaces. Dit zijn plaatsen waar je door een vierkante of ovale opening naar de hemel boven je kijkt. Door de vorm van de ruimte en de manier waarop je kijkt, is dat een zeer bijzondere ervaring.

Ondergrondse tunnel

Inmiddels zijn er wereldwijd ruim 75 Skyspaces te bezoeken (waaronder eentje in museum Voorlinden in Wassenaar). Wat deze in Lech zo anders maakt is dat deze bovenop een berg te vinden is. Via een ondergrondse tunnel van 15 meter lang kom je in het daadwerkelijke kunstwerk.

Samen met Zumtobel is een belichtingsprogramma samengesteld, waardoor de ruimte afwisselend verschillende tinten paars, blauw en roze is. In combinatie met de ronde hemel erboven maakt het een bezoek aan deze Skyspace tot een prachtige ervaring. Als bonus krijg je er buiten nog een indrukwekkend uitzicht over het berglandschap bij cadeau.

Skyspace in Lech

Skyspace in Lech

Skyspace in Lech

Skyspace in Lech

Skyspace in Lech

Skyspace in Lech

Skyspace in Lech

Skyspace in Lech
Het uitzicht buiten het kunstwerk is ook niet verkeerd.

Foto’s: © Florian Holzherr voor Zumtobel