Maak een achtbaanritje in het museum

EJ Hill - Brake Run Helix
Foto’s: Mass MoCA

Lange tijd was het in de Verenigde Staten verboden voor zwarte mensen om bijvoorbeeld een pretpark te bezoeken. EJ Hill wil als zwarte en queer kunstenaar laten zien dat plezier voor iedereen moet zijn. Dit doet hij met de expositie Brake Run Helix in het Massachusettes Museum of Contemporary Art.

Heel slim combineert Hill hier luchtige en zwaardere onderwerpen tot een groter geheel dat bij de bezoeker voor vermaak zorgt, maar ook aanzet tot nadenken. Het opvallende middelpunt van de tentoonstelling is Brava!, een roze achtbaan waarin bezoekers een ritje kunnen maken. Zonder dat ze het meteen door hebben zijn ze hiermee onderdeel van een performance.

Plezier is universeel

Met deze achtbaan wil EJ Hill laten zien dat plezier maken voor iedereen toegankelijk moet zijn. Doordat er slechts één persoon tegelijkertijd een ritje kan maken zullen alle blikken van de wachtrij op hem of haar gericht zijn. Deze mensen krijgen dus te zien dat plezier hebben iets universeels is. Ook al verschilt deze persoon van jou door bijvoorbeeld gender, huidskleur, uiterlijk of gedrag, toch kun je tegelijkertijd genieten van zo iets simpels als een eenvoudige roze achtbaan.

Zeker het einde van de rit speelt hierbij een belangrijke rol. Je komt namelijk aan op de plek waar ook de wachtrij staat. Alle blikken zullen op je gericht zijn en vrijwel iedereen zal zich proberen in je te verplaatsen, omdat ze ook dezelfde ervaring willen ondergaan. Op dat moment is iedereen gelijk aan elkaar. Een slim concept van de kunstenaar.

De expositie is te bezoeken (en ondergaan) tot en met januari 2024.

EJ Hill - Brake Run Helix

EJ Hill - Brake Run Helix

EJ Hill - Brake Run Helix

EJ Hill - Brake Run Helix

EJ Hill - Brake Run Helix

EJ Hill - Brake Run Helix