Henk Helmantel in Drents Museum én Hof van Saksen

Henk Helmantel

Het Drents Museum toont tot en met 7 maart 2021 een groot overzicht van het werk van kunstenaar Henk Helmantel. Vlakbij het museum is er nog een plek waar je het werk van Helmantel kunt bewonderen: vakantieresort Hof van Saksen.

De kunstcollectie op Hof van Saksen bevat maar liefst 25 werken van Helmantel, waaronder het grootste stilleven dat hij maakte. Als je dat vergelijkt met de 70 werken die in het Drents Museum te zien zijn, is dat indrukwekkend. Het loont dus om een bezoek aan beide locaties te brengen. Zeker als je bedenkt dat het Drents Museum en Hof van Saksen op slechts 15 minuten van elkaar rijden liggen.

Combineren

Bezoekers van het museum zijn van harte welkom om de collectie bij Hof van Saksen te komen bekijken en andersom worden gasten van het resort enthousiast gemaakt om naar het museum te gaan. De twee vallen natuurlijk ook heel mooi te combineren tijdens een weekend of midweek in het Hof van Saksen.

Naast de werken van Henk Helmantel kun je in het vakantieresort ook kunst bewonderen van Sam Drukker, Joke Frima en Pieter Pander. Ook is er buiten een beeldenroute te vinden met onder andere de Rode Hond van William Sweetlove. Wie tussen 18 tot en met 22 november het resort bezoekt, kan onder de noemer Kunst aan het Hof nieuwe aanwinsten van 18 PAN-deelnemers bewonderen. Kunstliefhebbers zitten dus goed op Hof van Saksen.

Kunst brengt rust

Eric van der Heijden, General Manager van Hof van Saksen, verheugt zich op de tentoonstelling: “We ontvangen jaarlijks zo’n 800.000 gasten op ons resort. Kunst brengt rust en voegt daarom waarde toe aan de beleving op ons resort. We hebben hier een uitgebreide kunstcollectie inclusief beeldentuin, die hoog genoteerd staat in de top 10 van meest gewaardeerde items tijdens het verblijf van gasten. We werken al jarenlang samen met het Drents Museum en kunnen met dit project onze samenwerking verder intensiveren met verschillende activiteiten. Zo hebben onze chef-koks zich laten inspireren door de kunst van Helmantel en hebben we nu een Helmantelgerecht.”

Het werk van Henk Helmantel, die je dus op twee locaties kunt bewonderen, kenmerkt zich door de fijne techniek, het realisme en de prachtige lichtval. Niet voor niets valt regelmatig de vergelijking met Rembrandt. Als onderwerp kiest Helmantel vooral stillevens met eenvoudige gebruiksvoorwerpen en groente en fruit als appels, witlof, druiven en uien. Ook schildert de Groningse kunstenaar vaak interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters.

Henk Helmantel
Werk van Henk Helmantel in Hof van Saksen

Henk Helmantel