VOMA is het eerste interactieve en digitale museum

VOMA - virtueel museum

Op 18 augustus openen de deuren van het VOMA, het eerste museum dat volledig digitaal en interactief is. Het gratis te bezoeken museum moet de kloof tussen de kunstwereld en het grote publiek overbruggen.

Het museum is een idee van directeur Lee Cavaliere en is uitgewerkt door kunstenaar Stuart Semple. Voor de collectie van het VOMA zijn samenwerkingen opgezet met gerenommeerde musea als Musée d’Orsay, Whitney Museum of American Art, the Museum of Modern Art, New York en het Art Institute of Chicago.

Hoge resolutie

Elk werk dat in het digitale museum te zien zal zijn, is van een hoge resolutie, zodat de bezoeker de kunst tot in detail kan bekijken. Daarnaast zal het omringd worden door uitgebreide informatie in tekst en beeld, zodat het mogelijk is om alles te weten te komen over het kunstwerk en de kunstenaar in kwestie. Er zal zowel klassieke kunst als hedendaags werk te zien zijn.

Wat het VOMA uniek maakt ten opzichte van eerdere digitale initiatieven is dat het museum zo echt mogelijk lijkt. Het is mogelijk om door zowel het museum zelf als de tuin rond te dwalen. Afhankelijk van het seizoen en het tijdstip van de dag zal het licht en het weer steeds anders zijn. Door het museum gratis en vanaf elke plek ter wereld te bezoeken te maken willen de makers een aantal belangrijke problemen tackelen.

Beperking

Allereerst is er het hedendaagse probleem van social distancing en reisbeperkingen die zorgen dat we niet of niet optimaal een bezoek kunnen brengen aan bepaalde musea. Maar er is ook nagedacht over groepen die nooit een museum bezoeken, omdat ze dat niet kunnen vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking, een tekort aan geld om een bezoek te bekostigen of dat ze geen tijd hebben omdat het bijvoorbeeld werk, gezin of mantelzorg te veel tijd opeisen.

Volgens Semple moet VOMA een cool en laagdrempelig museum worden waar altijd iets te beleven of te ontdekken valt. Met de openingstentoonstelling pakken ze al meteen groots uit met het tonen van belangrijke en indrukwekkende werken als Olympia van Édouard Manet, Tuin der lusten van Jheronimus Bosch en Het Ongeloof van Sint Thomas van Caravaggio. Niet de minste werken.

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum

VOMA - virtueel museum