Berlage en een boef in het museum

Berlage en een boef in het museum - Georgien Overwater
Berlage en een boef in het museum van illustrator Georgien Overwater gaat over de beroemde architect en stedenbouwkundige H.P. Berlage. Het prachtige prentenboek kwam tot stand in samenwerking met het Kunstmuseum Den Haag.

Berlage en een boef in het museum is het nieuwste deel in de reeks kinderkunstboeken die Kunstmuseum Den Haag sinds 2010 uitgeeft in samenwerking met Uitgeverij Leopold. Het prentenboek van Georgien Overwater (Gorinchem, 1958) sluit aan bij de tentoonstelling Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk. Een selectie van de originele illustraties uit het kunstprentenboek zal ook worden opgenomen in deze tentoonstelling. (Helaas is het museum momenteel gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar de tentoonstelling staat gepland van 21 februari t/m 7 november 2021.)

De boef is een vos

Het kleurrijke prentenboek Berlage en een boef in het museum gaat over Vos, die graag zijn hol in de duinen gezellig wil maken. Hij bedenkt dat er in het Kunstmuseum Den haag, verderop in de stad, vast wel iets leuks te vinden is. Het blijkt alleen nog niet zo makkelijk om het gebouw binnen te komen als je een dier bent. Daarom bedenkt Vos een list, waardoor hij ’s nachts alleen in het museum kan ronddwalen. Hij verzamelt de mooist kunstwerken voor zijn hol. Maar dan wordt er iemand wakker…

Origineel prentenboek

Wat allereerst opvalt aan het kinderboek is de losse tekenstijl van Georgien Overwater. De architectuur van Berlage is op een kinderlijk naïeve manier weergegeven. Het is niet precies, maar het is wel getekend met oog voor detail en met liefde voor de architectuur en de kunst. Dat zie je niet alleen aan hoe Overwater het museum zelf weet af te beelden, maar ook aan de beroemde kunstwerken die ze koos om op te nemen in het verhaal.

Georgien Overwater schetste een paar maanden de bezoekers in het Kunstmuseum. Hoe kijken ze, hoe bewegen ze en hoe genieten ze? Met humor toont ze liefdevol dat de bezoekers zich bijzonder thuis voelen in dit bijzondere museum. Het boek barst van de liefde voor de kunst en doet je verlangen naar het brengen van een bezoek aan het museum. Zowel jong als oud zullen deze liefde zeker voelen bij het lezen van Berlage en een boef in het museum.