adidas jaagt op records met de adizero adios Pro

adizero adios Pro

Welk sportmerk maakt de allersnelste hardloopschoen? Een paar weken na de introductie van de Nike Air Zoom Alphafly NEXT% komt adidas met een antwoord in de vorm van de adidas adizero adios Pro.

Deze schoen zit boordevol nieuwe technologieën die ervoor moeten zorgen dat atleten records gaan breken. Met het doorbreken van de grens van 2 uur op de marathon natuurlijk als ultiem doel. Het onderzoek naar deze schoen begon in 2008 toen Haile Gebrselassie op een paar van de adizero adios 1 als eerste onder de 2.04 een marathon liep.

Gereduceerde massa

In de ruim 10 jaar daarna is adidas op zoek gegaan naar manieren om een schoen te maken waarmee je nog sneller kunt lopen. Samen met atleten als Joyciline Jepkosgei en Rhonex Kipruto is heel veel informatie verzameld over wat een schoen nodig heeft om snel te zijn. Alle bepalende factoren als stijfheid van de schoen, teruggave van energie en natuurkundige zaken als gereduceerde massa zijn hierbij onderzocht.

adizero adios Pro
EnergyRods

Uiteindelijk kwamen de onderzoekers uit bij een nieuwe techniek: EnergyRods. Dit zijn 5 staven van koolstofvezel die precies onder het middenvoetsbeen zijn geplaatst. Ze volgen ook de lijnen van de botten. Deze EnergyRods moeten zorgen voor dat de atleet meer energie heeft tijdens het rennen en dat de voet minder te verduren heeft tijdens een wedstrijd.

LightstrikePRO

De EnergyRods zitten ingepakt tussen twee dikke lagen LightstrikePRO, een extreem licht en dempend materiaal. In deze zool zit bij de hiel een plaat van koolstofvezel en nylon die zorgt voor stabiliteit bij de enkel en samen met de staven in de voorvoet voor een goede afwikkeling van de voet. Vanaf 30 juni komt de eerste kleine oplage van de adidas adizero adios Pro uit via de app van adidas. In september volgt een release met een grotere voorraad.

adizero adios Pro

adizero adios Pro