Amsterdam Art Weekend toont hedendaagse kunst

Amsterdam Art Weekend
David Claerbout, Confetti (still 63) – Courtesy of Annet Gelink Gallery

Dit weekend vindt alweer de zevende editie van het Amsterdam Art Weekend plaats. Dwars door de hoofdstad worden er van 22 t/m 25 november allerlei tentoonstellingen en evenementen georganiseerd. Breng een bezoek en ontdek het nieuwste op het gebied van hedendaagse kunst!

Amsterdam Art Weekend is het enige hedendaagse kunstweekend van de stad. Bezoekers krijgen de kans om de opkomende trends in de hedendaagse kunst te ontdekken aan de hand van een gevarieerd programma. Op meer dan 50 locaties, van galeries tot projectruimtes en van musea tot kunstinstituten, worden er events georganiseerd.

Inclusiviteit

In het kader van deze editie is er voor het eerst een conferentie geïnitieerd. Hedendaagse kunstprofessionals en geïnteresseerden vanuit de hele wereld buigen zich op 22 november over een actueel thema binnen de kunstwereld. Men gaat met elkaar in gesprek over hoe de hedendaagse kunstwereld inclusiever kan worden.

Overigens komt het vraagstuk met betrekking tot inclusiviteit niet alleen tijdens de conferentie aan bod. Het thema houdt ook meerdere deelnemende kunstinstellingen bezig. Je ziet het thema bijvoorbeeld terug bij Framer Framed, Prince Claus Fund Gallery, galerie Ron Mandos, GRIMM en puntWG.

Nieuwste tentoonstellingen

Amsterdam Art Weekend biedt bezoekers de kans om de meest uiteenlopende en nieuwste tentoonstellingen bij te wonen, veelal gratis. Zo lanceert het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstellingen Freedom of Movement – Municipal Art Acquisitions en Spirits of the Soil – Raquel van Haver. De Oude Kerk presenteert vanaf zaterdag 24 november nieuw werk van Janet Cardiff en George Bures Miller. Zo is er nieuw werk van Rory Pilgrim bij andriesse eyck galerie, van Iris Schomaker bij Reflex Gallery, van Micheal Riedel bij GRIMM, van David Claerbout in Annet Gelink Gallery, van Bryann Schutmaat bij Galerie Wouter van Leeuwen en van Herman de vries bij BorzoGallery.

Verder viert The Merchant House haar 5-jarige bestaan met de expositie Matter of Masters, een reflectie op de schilderkunst. Uitgangspunt vormt het oeuvre van de Amerikaanse conceptuele kunstenaar Dennis Oppenheim (1938-2011). Met verwijzing naar zijn tekeningen over de doordringende kracht van de schilderkunst, onderzoekt deze lustrumtentoonstelling de grenzen en grensoverschrijdingen van dit medium. Matter of Masters toont het werk van Oppenheim in combinatie met dat van Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Judit Reigl en Carolee Schneemann.

Feestelijke vrijdagavond

Hoogtepunten van het weekend zijn ook dit jaar weer de Gallery Night en RijksacademieOPEN. Op vrijdag 23 november vindt de feestelijke Gallery Night plaats. Tijdens deze avond tonen 28 galeries hun nieuwste exposities, veelal in aanwezigheid van de kunstenaar. Nieuw dit jaar is de samenwerking met ODAM, de gallery take over van Stichting Stem van de Nacht. Deze organisatie gaat een aansluitend programma met muziek, performances en meer verzorgen. De hele avond is gratis toegankelijk voor publiek.

Rijksacademie stelt deuren open

Het andere hoogtepunt is RijksacademieOPEN. De Rijksacademie van beeldende kunsten, gevestigd in de Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat, opent tijdens het weekend de deuren voor het publiek. Op 23, 24 en 25 november is werk te zien van een nieuwe generatie nationale en internationale kunstenaars. Tijdens een rondje door de ateliers van deze artists in residence kom je erachter welke hedendaagse tendensen en vernieuwingen er zijn in de beeldende kunst.

Uitgebreid programma

Kortom, het laatste weekend van november belooft weer fantastisch te worden! Voor openingstijden, programmering (er is echt heel veel!), deelnemende instellingen en eventuele toegangsprijzen kun je kijken op de website van het evenement.

Amsterdam Art Weekend
Ade Darmawan, Doing business with the Dutch, wij houden ervan om in stille ingetogenheid rustig onzen gang te gaan, 2016 – Courtesy of Lumen Travo Gallery
Amsterdam Art Weekend
Anis Rafa, Covers Series, 2018 – Courtesy of the artist and Martin van Zomeren Gallery.
Amsterdam Art Weekend
Ellen Kooi, Palaia Rim, 2014 – Courtesy of Torch Gallery
Amsterdam Art Weekend
Elspeth Diederix, FIRE STILL LIFE, 2004 – Courtesy of Frankendael Foundation
Amsterdam Art Weekend
Iris Schomaker, Untitled, 2017 – Courtesy Reflex Amsterdam
Amsterdam Art Weekend
Katharine Cooper, Tobacco girl, Odzi Farm, Zimbabwe, 2004 – Courtesy of Flatland Gallery
Amsterdam Art Weekend
Kendell Geers, Azimut, 2012 – Courtesy of Galerie Ron Mandos
Amsterdam Art Weekend
aul Coiker, Eggs and Rarities – Courtesy of tegenboschvanvreden