Brutus presenteert bijzondere tentoonstelling Through Bone and Marrow

De Rotterdamse artist driven playground organiseert gevoeligste en ongemakkelijkste expositie tot nu toe

Brutus, Through Bone And Marrow
Ernest Bessems, 7 Sins

Vanaf 2 april presenteert Brutus, de gigantische ruimte voor hedendaagse kunst in Rotterdam, de expositie Through Bone and Marrow. Volgens curator Maarten Spruyt is het de gevoeligste en ongemakkelijkste tentoonstelling tot nu toe.

Op een oppervlak van zo’n 6000 m2 tonen twintig gerenommeerde kunstenaars nieuwe en alternatieve verbindingen tussen mens, natuur en technologie. Through Bone and Marrow fungeert als een subtiele wake-up call. De tentoonstelling toont een nieuwe esthetiek met ruimte voor ongemak, imperfectie en de schoonheid van het verval. Curator is ‘sfeerverzamelaar’ en stylist Maarten Spruyt. Op zoek naar een weergave van de tijdgeest slaagt hij erin om eenheid in verscheidenheid te creëren.

Alle zintuigen worden geprikkeld

Through Bone and Marrow zorgt voor een bijzondere ervaring. Bezoekers mogen slechts een voor een naar binnen en krijgen een welgemeend advies: vergeet je telefoon, vergeet je agenda, ervaar de ruimte met al je zintuigen. De tentoonstelling kietelt je zenuwen, kruipt in je botten, betovert je ogen, piept in je oren en prikkelt je neus.

Maarten Spruyt: “Kunst kan de vinger op de zere plek leggen en zicht bieden op wat gaat komen, op een nieuwe esthetiek. De rauwe omgeving van Brutus bezit precies de juiste sfeer hiervoor. Het is een plek waar je in je eentje kunt ronddwalen en waar je ongestoord de gevoeligheid en het ongemak van de tentoonstelling op je kunt laten inwerken.”

Deelnemende kunstenaars

Through Bone and Marrow omvat werken van de volgende kunstenaars: Zimoun, Maarten Vanden Eynde, Frank Bruggeman, Mirte van Laarhoven, Atelier Van Lieshout, Nick Ervinck, Jan Hüskes, Joris Strijbos, Ossip, Nick van Woert, Maartje Korstanje, Vladimir Zbynovsky, Jan Eric Visser, Nacho Carbonell, Ernest Bessems, Hedwich Rooks, Zhao Zhou, Quintus Glerum en Amrith de Zoete. Dyane Donck Company levert geluids composities.

Tentoonstellingsruimte Brutus

Brutus is de grootste presentatieruimte voor hedendaagse kunst in Nederland. Als een artist-driven playground biedt de stichting aan kunstenaars ruimte, tijd en vrijheid om te experimenteren, performen en exposeren op een enorme schaal. Een plek om groots te dromen en nog grootser te bouwen.

Brutus is voortgekomen uit AVL Mundo, een door Joep van Lieshout in 2008 opgerichte non-profitorganisatie. Met AVL Mundo bood Van Lieshout kunstenaars de kans om zich, vrij van de gebruikelijke beperkingen, te ontplooien en hun werk te exposeren. Tegelijkertijd realiseert BRUTUS een ambitieus cultureel programma met een verscheidenheid aan partners zoals MOMO Fabrique, O. Festival for Opera. Music. Theatre. en Roffa Mon Amour. Sinds 2019 reikt Brutus jaarlijks een prijs uit aan een vernieuwende hedendaagse kunstenaar.

Brutus is gevestigd in het voormalig industriële havencomplex aan de Keileweg. De grote tentoonstellingshal ligt in het rauwe M4H havengebied in Rotterdam. Het complex omvat tentoonstellingsruimtes, het Brutus Lab (o.a. een artist-in-residency) en de Brutus Garden (met werk van Atelier Van Lieshout).

Through Bone and Marrow
2 april tot en met 25 juni 2023

Brutus
Keileweg 10
Rotterdam
Open: donderdag t/m zondag vanaf 12:00 uur

Brutus, Through Bone And Marrow
Nick Ervinck, ALSUMVIT
Brutus, Through Bone And Marrow
Nacho Carbonell, Diversity wood branches
Brutus, Through Bone And Marrow
Zimoun, 2017
Brutus, Through Bone And Marrow
Mirte van Laarhoven, Immersive Creatures
Brutus, Through Bone And Marrow
Maartje Korstanje (Museum Jan Cunen, foto door Gert Jan van Rooij)
Brutus, Through Bone And Marrow
Curator Maarten Spruyt (foto door Kim Winder)