Art Rotterdam verrast opnieuw

Art Rotterdam
De plek waar Art Rotterdam plaatsvindt: de iconische Van Nellefabriek. Industrieel erfgoed in Nederland.

Momenteel vindt alweer de 19de editie van de kunstbeurs Art Rotterdam plaats. Nog t/m 11 februari kun je in de fantastische Van Nellefabriek genieten van de jongste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse kunst. Bereid je voor op een divers en eigentijds programma.

De Art Rotterdam Week is weer in volle gang bezig. Dit jaarlijkse festival op het gebied van hedendaagse kunst, design en cultuur zet de havenstad op z’n kop. Er zijn allerlei kunstbeurzen, tentoonstellingen en pop-ups te bezoeken. Spil van het festival is Art Rotterdam in de Van Nellefabriek. Op een aanzienlijke oppervlakte wordt hier werk getoond van gevestigde en opkomende kunstenaars.

Kunst voor elke portemonnee

Art Rotterdam is absoluut één van onze favoriete kunstbeurzen. Er hangt altijd een speciale sfeer. Het is, om wat pakkende termen te noemen: ongedwongen, hip, jong, tegendraads en inspirerend. Het past daarom perfect bij Rotterdam. En de industriële setting van de Van Nellefabriek maakt het geheel helemaal af. Wat Art Rotterdam ook zo interessant maakt, is het gevoel dat het aanschaffen van kunst mogelijk is. Voor iedereen. Het is zeker niet alleen bedoeld voor mensen met een grote beurs. Vaak zijn er mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van de Kunstkoopregeling.

Art Rotterdam
Blue Calcite Football Jersey, werk van de Amerikaanse kunstenaar Daniel Arsham bij Galerie Ron Mandos. Met op de achtergrond werken van Levi van Veluw en Wonkun Jun.

Art Rotterdam bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerste noemen we de Main Section. Verdeeld over de oude koffie- en tabaksfabrieken tonen ongeveer 75 (inter)nationale galeries werk van bekende namen en van kunstenaars die in opmars zijn. Alle gerenommeerde galeries uit Nederland zijn hier, zoals elk jaar, vertegenwoordigd. In deze Main Section kun je echt heel veel mooie kunstwerken zien. Als we er een paar mogen aanprijzen (te zien op de foto’s die we voor dit artikel maakten): Theophile Blandet bij Galerie Fons Welters, Daniel Arsham bij Galerie Ron Mandos, Charlotte Schleiffert bij AKINCI,  Zoro Feigl bij C&H Gallery, Michael Johansson bij Galerie Ramakers, Koen Vermeule bij BorzoGallery en Michael Wolf bij Galerie Wouter van Leeuwen (over de bijzondere foto’s van Michael Wolf schreven we overigens al vaker).

Art Rotterdam
Fade In Fade Out van de Zweedse kunstenaar Michael Johansson bij Galerie Ramakers.

Nieuw dit jaar is Commonities. Kunstenaars van de aanwezige galeries zijn hier met elkaar verbonden op basis van thematiek en materiaalgebruik. Er is voor Commonities gezocht naar een diepere laag in wat kunstenaars met elkaar gemeen hebben. Leuk idee en het zorgt voor een gevarieerd aanbod. Wij bleven er langer stilstaan bij galerie Dürst Britt & Mayhew uit Den Haag. Zij tonen er prachtig werk van de Nederlandse kunstenaars Lennart Lahuis en Sybren Renema. Van laatstgenoemde staat midden in de ruimte ook een opvallende tekst in neonletters: Great God! This is an awful place (naar een quote van de Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott tijdens het in kaart brengen van de Zuidpool, waarbij de Noor Roald Amundsen hem nét voor was geweest).

Art Rotterdam
Werk van Sybren Renema bij Dürst Britt & Mayhew.

Ook kun je New Art bezoeken, waar 21 jonge galeries solopresentaties laten zien van opkomend talent. Dit gedeelte is in onze ogen altijd de blikvanger van Art Rotterdam. Om op te vallen kiezen de galeries hier namelijk vaak voor een gedurfde setting. Echt een feest voor je ogen. Onze favoriet dit jaar is de PLUS-ONE Gallery uit Antwerpen die op mintgroene muren het kleurrijke werk toont van de Zwitserse kunstenaar Beni Bischof. Ook indrukwekkend zijn de metallic sculpturen van het Italiaanse duo Pennacchio Argentato, te zien bij galerie ACAPPELLA uit Napels.

Art Rotterdam
Opvallende presentatie van het werk van Beni Bischof bij PLUS-ONE Gallery.

Daarnaast heb je Intersections, het gedeelte waar installatie- en performance kunst wordt getoond. Vorig jaar was dit onderdeel nog in de werkplaatsen van de fabriek, maar voor de huidige editie is er een nieuwe ruimte ingericht achter het hoofdgedeelte. Je hoeft de straat dus niet meer over te steken door de winterse kou. En verder heb je nog de sectie Projections. In deze verduisterde ruimte van 700 vierkante meter vind je vrijstaande projectiewanden waarop videowerken worden getoond. Er is, zoals elk jaar, veel ruimte op Art Rotterdam voor videokunst.

Jong talent

Ook interessant is Prospects & Concepts. In het oude distributiecentrum van de fabriek presenteert het Mondriaan Fonds de talenten van de toekomst. Het gaat om 79 beloftevolle kunstenaars die in 2016 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen van het fonds. Zij hebben maar liefst 2500 vierkante meter tot hun beschikking om te nieuwsgierigheid van de bezoeker op te wekken. Een mooie kans die zeker niet onbenut wordt gelaten. Er is hier echt heel veel te zien. Als we uit dit grote aanbod onze favorieten mogen kiezen, dan komen we uit op de achteruitkijkspiegels met vlammetjes van Graham Kelly en de gedetailleerde schilderijen van Sander van Wettum.

Art Rotterdam
Werk van Sander van Wettum, te zien bij het onderdeel Prospects & Concepts.

En last but not least: Open Air. Voor dit gedeelte heb je wel een jas nodig. Op het plein voor de ingang staan grootschalige kunstwerken op gesteld. Er is gekozen voor poëtisch werk dat contrasteert met het industriële uiterlijk van de Van Nellefabriek. Wat direct opvalt is de boom met het gezicht, gemaakt door kunstenaar Anne de Vries. Deze wordt gepresenteerd door de galerie Martin van Zomeren. En Vincent’s Asylum is ook een bezoekje waard. In dit kleine paviljoen van Loek Grootjans vind je allerlei objecten die speciaal zijn vervaardigd om Vincent van Gogh te herdenken. Mogelijk gemaakt door C&H Gallery.

Art Rotterdam
De opvallende sprookjesboom bij de ingang. Face Freedom van Anne de Vries.

Bezoek

Wil je ook graag zien wat hedendaagse kunst in Nederland betekent? Dan is Art Rotterdam zeker een bezoekje waard! De beurs is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto.

Art Rotterdam
Van Nellefabriek
Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam

Entree: 17,50
Ticket online: 13,50
Kinderen t/m 12 jaar gratis entree

Donderdag 8 t/m zondag 12 februari van 11:00 tot 19:00 uur
(vrijdagavond tot 21:00 uur)

Art Rotterdam
Fountain of Knowlegde, werk van Théophile Blandet bij Galerie Fons Welters.
Art Rotterdam
Opvallend werk van Pennacchio Argentato bij ACAPPELLA.
Art Rotterdam
Kleurrijk werk van Chralotte Schleiffert bij AKINCI.
Art Rotterdam
Indrukwekkende ‘machines’ van Zoro Feigl bij C&H Gallery.
Art Rotterdam
East Winter Road van kunstenaar Koen Vermeule bij BorzoGallery.
Art Rotterdam
Werk van Graham Kelly, te zien bij het onderdeel Prospects & Concepts.
Art Rotterdam
Werk van Sander van Wettum, te zien bij het onderdeel Prospects & Concepts.
Art Rotterdam
De Van Nellefabriek.