Big Art toont kunstwerken van formaat

BIG ART
BIG ART – Vincent de Boer – Galerie Franzis Engels

Van 30 september t/m 3 oktober staat het Hembrugterrein weer in het teken van BIG ART. Er wordt tijdens deze editie groots uitgepakt. Bezoekers kunnen bijna 100 XL-kunstwerken bekijken én kopen.

Het is de derde en laatste keer dat de beurs wordt georganiseerd op het industriële Hembrugterrein in Zaandam. Omdat de vorige editie van BIG ART pas op de valreep en met beperkte publieksontvangst kon plaatsvinden, pakt de organisatie dit keer extra groot uit. Zoals gezegd, kunnen er bijna 100 kunstwerken van formaat worden bewonderd. En gekocht! Veel kunstenaars hebben voor deze editie van BIG ART speciaal nieuw werk gemaakt. Inkomsten uit opdrachten en verkoop gaan volledig naar de betreffende deelnemers.

Groots uitpakken in enorme fabriekshallen

BIG ART, dat eerder ook plaatsvond in de Bijlmerbajes en grachtenpand De Zonnewijser, gaat na deze editie op zoek naar een nieuwe locatie. Echter niet voordat de enorme hallen van de Project.Fabriek op het Hembrugterrein nog één keer het decor zijn van grote schilderijen, sculpturen, tekeningen, foto’s, video’s, kinetische kunstwerken en lichtinstallaties. De beurs wordt samengesteld als een tentoonstelling, waarbij bewust geen gebruik wordt gemaakt van standbouw, zodat de kunstwerken een relatie aangaan met de oude fabriek.

Spannende selectie kunstwerken

Initiatiefnemer en curator van BIG ART is Anne Van der Zwaag. Zij selecteert elk jaar een boeiende mix van kunstwerken passend bij de industriële locatie: “Per ruimte wordt gekeken naar een verrassende combinatie van kunstdisciplines, materialen en technieken, abstracte werken en figuratieve kunst. Hierdoor ademt elke hal een andere sfeer.” De opzet is bewust gericht op een breed publiek: “Kunstliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de monumentale gebouwen, mensen die geïnteresseerd zijn in het Hembrugterrein worden juist geïnspireerd door de variëteit aan kunstwerken. Het versterkt elkaar enorm.”, aldus Van der Zwaag.

Deelnemende kunstenaars

Daarnaast vormt de locatie ook een inspiratiebron voor de deelnemende kunstenaars. Speciaal voor BIG ART maken verschillende deelnemers nieuw werk. Zo is Sigrid Calon bezig met een monumentale muurschildering die tijdens BIG ART zal worden onthuld. Daarnaast creëert Rutger de Vries in de eerste hal met verfbussen een metershoge kleurexplosie. Verder realiseert Jimi Kleinbruinink in samenwerking met Art Zaanstad een betoverend schaduwspel en bouwt fotograaf en filmmaker Yani ter plekke een interactief kunstwerk, waarbij bezoekers fotografie op een vernieuwende manier kunnen ervaren. En Barbara Helmer schildert op locatie een wandwerk voor het kunstagentschap Murals Inc. Deze kunstwerken zijn allemaal van tijdelijke aard, maar vormen een showcase voor de werkwijze en het portfolio van de kunstenaars.

Ruimte voor jong talent

BIG ART brengt zowel het werk van gevestigde namen als van jong talent. Aan de komende editie doet een groot aantal nieuwe deelnemers mee. Zo presenteert Rutger Brandt Gallery werk van Zsofia Schweger, komt Freerk Wilbers met een grote mobile via Root Gallery en presenteert Galerie Roger Katwijk het werk van Lara de Moor. Verder werkt Henry Byrne met Galerie van Gelder aan een vrijstaande opblaassculptuur en toont Adalbert Gans een indrukwekkende lichtinstallatie. Een echte blikvanger is bovendien de grootste linoleumprint ter wereld, die Maayke Schuitema samen met Rademakers Gallery presenteert. Ook doet Zalan Szakacs via Chrysalid Gallery voor het eerst mee en maakt een kinetisch kunstwerk waar je als bezoeker onderdeel van wordt. Het sluit allemaal mooi aan bij het uitgangspunt van BIG ART: het beleven van de kunstwerken.

Geen traditionele kunstbeurs

Anne van der Zwaag begon BIG ART in 2016 als alternatief voor de meer traditionele kunstbeurzen waar de ruimte beperkt is en waar veelal met vaste stands en witte wanden wordt gewerkt. Elk jaar vindt het pop-up platform plaats op een bijzondere plek met een verhaal. Het Hembrugterrein is een verborgen parel op een steenworp afstand van Amsterdam. De munitiefabriek uit de 19de eeuw beslaat ruim 42 hectare en telt 108 industriële gebouwen, waarvan 53 monumenten. In de afgelopen jaren heeft een groot aantal creatieven zich hier gevestigd en is er een culturele hotspot ontstaan. Komende periode wordt het Hembrugterrein ontwikkeld tot een gemengd stedelijk gebied, met behoud van het unieke karakter en met een grote rol voor creativiteit en cultuur.

BIG ART vindt plaats van donderdag 30 september t/m zondag 3 oktober 2021. De beurs is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur en is zowel met de auto als met het OV goed bereikbaar.

Hembrugterrein
Middenweg 63
Zaandam

BIG ART
BIG ART – Zalán Szakács – Chrysalid Gallery (Photo: Riccardo de Vecchi
BIG ART
BIG ART – Zsofia Schweger – Rutger Brandt Gallery
BIG ART
BIG ART – Jimi Kleinbruinink – Art Zaanstad
BIG ART
BIG ART – Said Kinos – ROOT Gallery (Photo: Sophie de Vos)
BIG ART
BIG ART – Lise Sore
BIG ART
BIG ART – Sigrid Calon
BIG ART
BIG ART – Lara de Moor – Galerie Roger Katwijk
BIG ART
BIG ART – Barbara Helmer – Murals Inc.
BIG ART
BIG ART – Lee McDonald – Galerie van Gelder