Tijdens de kerst ben je waarschijnlijk gezellig samen met vrienden en familie. Een ideaal moment om eens wat lekkere biertjes te proeven. Met het Kerstcadeau pack van Beerwulf haal je 12 heerlijke bieren in huis.
Geen gedoe dus met het uitzoeken van biertjes bij de slijter of supermarkt, maar gewoon online bestellen en lekker aan huis bezorgd krijgen. Bij Beerwulf hebben ze enorm veel ervaring met het verkopen van bier dus ze weten heel goed welke biertjes gewaardeerd zullen worden. Het fijne aan deze pack is dat het aanbod avontuurlijk is, maar niet té. Perfect om dus te gebruiken voor een proeverij met je vader, opa, vriendin, nicht of met wie je ook Kerstmis viert. Het pakket cadeau doen kan natuurlijk ook.
Kerstbieren
In het pack zitten 12 flessen verschillende soorten bier. Voornamelijk van Nederlandse brouwers, maar ook met een paar Belgische klassiekers. Enkele daarvan zijn echte kerstbieren, maar om het aanbod divers te houden zijn er ook andere stijlen en soorten aanwezig. Een perfecte kennismaking met de enorme veelzijdigheid van bier! Je zult zeker iets ontdekken wat je nog niet kent.
Met het bokbierpakket van Beerwulf hebben we met een groep vrienden een proeverij gedaan om zo te bepalen wat we het lekkerste bokje vinden. De bieren in dit pakket zijn zo divers dat het voor ons een beetje voelt als appels met peren vergelijken. Dat gaan we dus niet doen. We laten het proeven dit keer aan jou over. Speciaal hiervoor geven we je wat tips die handig zijn bij het proeven.
Glazen
Het begint natuurlijk met een goede voorbereiding. Zorg dat je goede glazen voor handen hebt en dan het liefst voor iedere deelnemer eenzelfde glas. Ik gebruik zelf voor proeverij de glazen die je krijgt op een bierfestival. Van het Borefts Bierfestival heb ik inmiddels zoveel glazen dat ik altijd genoeg heb voor een proeverij thuis. Heb je niet zo veel goede bierglazen in huis, denk dan eens aan wijnglazen. Mooie wijnglazen zijn ook prima om bier mee te proeven. Zolang het glas maar een kelkvorm heeft. Dat is ideaal voor het ruiken en proeven. De kelk zorgt dat de warmte van je hand geen invloed heeft op de temperatuur in het glas.
Daarmee komen we bij het volgende belangrijke punt: de temperatuur van het bier. Een makkelijke regel om te volgen is dat de temperatuur min of meer gelijk moet staan aan het alcoholpercentage. Ook staat vaak op de fles een advies over de temperatuur. Zorg nu dat je het bier ook op deze temperatuur krijgt. Bier dat je op een iets hogere temperatuur dan die van je koelkast drinkt, haal je er gewoon wat eerder uit en zware bieren bewaar je in een kamer waar geen verwarming aan staat. Ook moet je je even bedenken welke van de 12 bieren je allemaal gaat proeven. Misschien kun je het over de twee kerstdagen verdelen. Zes op de ene en zes op de andere dag.
Lambiek
Na een goede voorbereiding kan het proeven beginnen. Het fijnst is om te beginnen met het bier met het laagste alcoholpercentage. In dit geval de Mort Subite Kriek Lambic. Een bier dat meteen een discussie over smaak op gang zal brengen. Ik ben persoonlijk verzot op lambieks en andere zure en fruitige bieren, maar er zijn ook liefhebbers die vooroordelen hebben over de afwijkende smaak. Deze Mort Subite zal de vooroordelen waarschijnlijk bijstellen.
Daarna bouw je langzaam het percentage op. Hoe serieus je het allemaal wilt doen, hangt van jezelf en je gezelschap af. Je kunt proefnotities maken en deze tijdens of na het proeven bespreken, maar je kunt ook gewoon genieten van het bier. De gesprekken komen dan vanzelf wel op gang.
Kijken, ruiken en proeven
Het proeven zelf is makkelijker dan je denkt. Na het inschenken kijk je eerst naar het bier. Valt je iets op aan de kleur, de hoeveelheid koolzuur of de schuimkraag. Dit zijn allemaal zaken die deels de smaak bepalen. Door te kijken, schep je al verwachtingen. Dan ga je ruiken. Steek je neus in het glas en snuif de geur op. Dat hoeft maar een seconde te duren. Wat ruik je? Komt dat overeen met wat je ziet of juist niet? Wals nu voorzichtig het bier door je glas en ruik nog een keer.
Daarna ga je proeven met je tong. Neem een kleine slok en wacht heel even voor je het doorslikt. Wat proef je nu? Klopt dat met wat je eerder waarnam? Waarschijnlijk zijn er smaken en geuren bijgekomen. Neem nu een tweede slok en wacht ook heel even voor je doorslikt. Wat proef je allemaal? Hoe reageert je tong en hoe reageert je keel? Al deze ervaringen kun je op papier zetten of met elkaar bespreken. Bedenk heel goed dat niet iedereen hetzelfde uit de smaken haalt en dat er verschillen zijn in wat mensen lekker vinden.
Eten
Het is natuurlijk lekker om ook wat te eten bij het proeven. Nu is het wel zo dat eten invloed heeft om de smaak van het bier. Kies dus niet voor te extreme smaken als olijven of cheese onion-chips, maar serveer een fijn kaasplankje. Bij de zware bieren is het ook fijn om iets zoets op tafel te zetten. Wil je echt goed doen, dan loont het de moeite om research te doen naar het bier. Bij Beerwulf hebben ze zelfs tips hoe je de bieren kunt serveren bij het kerstdiner.
Tot slot onze favorieten. Wij konden namelijk niet wachten tot de feestdagen na het ontvangen van het pakket van Beerwulf. Alle bieren waren overigens prima. Er zat niets tussen dat we niet lekker vinden, maar in onze ogen was de Black IPA van Emelisse het lekkerst. Een fijne combinatie van zware, geroosterde smaken en heftige hop. Een explosie van smaak. Op nummer twee Most Wonderful Time For A Beer van Het Uiltje. Kruidig en romig. Heerlijk voor donkere koude dagen. En tot slot de Tripel van Grutte Pier. Een klassieke Belgische tripel uit Leeuwarden.
Proost!
Foto’s: Beerwulf