Op zoek naar Lagunitas The Waldos’ Special Ale

Lagunitas The Waldos’ Special Ale

420 is een magisch getal voor de wietroker. Rondom dit getal heeft zich een ware cultus gevormd, die zelfs is overgeslagen op de Amerikaanse craft-beer-cultuur. Zo brengt Lagunitas op 4/20 (20 april) de legendarische Waldos’ Special Ale uit.

Het verhaal rondom dit bier en het verhaal over de betekenis van het getal 420 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het schijnt allemaal begonnen te zijn in 1971 toen een groep tieners elke dag om 4:20 (tien voor half vijf) afsprak om op zoek te gaan naar een onbewaakt veld vol marihuanaplanten in de buurt van het Californische Point Reyes.

Uitnodiging

De planten werden nooit gevonden, maar een moderne legende is geboren. Binnen de wietcultuur houdt het verhaal hier op, maar binnen de biercultuur is dit nog maar het begin. In 2011 besluiten de brouwers om de mannen, die zichzelf The Waldos noemden, uit te nodigen om op 4/20 een bier te brouwen. De Lagunitas The Waldos’ Special Ale is geboren.

Er zijn theorieën die beweren dat marihuana en hop verre verwanten van elkaar zijn en dat ze aardig wat overeenkomsten hebben. Het bier moet daarom lekker veel hop bevatten. Nu heeft Lagunitas al flink wat klassieke IPA’s op markt gebracht, maar deze triple IPA (of IIIPA) overtreft ze allemaal. Zo zitten onder andere Mosaic, Simcoe, Summit, Columbus en Tomahawk in dit bier. Hopliefhebbers weten dan genoeg.

11.3%

Het alcoholpercentage ligt op een stevige 11.3% en de IBU (de International Bitterness Units) staat op 100+. Geloof me, dat is behoorlijk hoog. Wat dat allemaal oplevert, merk je direct zodra je de kroonkurk van de fles wipt en het bier inschenkt. De hop levert bizar veel fruittonen en bittertonen. Je hebt bij elke slok een mond barstensvol smaak.

Het mooie nieuws is dat de Lagunitas The Waldos’ Special Ale dit jaar voor het eerst ook in Nederland verkrijgbaar is. Wel in een kleine oplage, dus je zult goed moeten zoeken. Maar neem van mij aan dat het meer dan de moeite waard is. Mocht je een gebruiker zijn van de app Untappd, dan levert het bier je ook nog een mooie badge op.

Lagunitas The Waldos’ Special Ale