Hertog Jan neemt de tijd met de Grand Pilsener

Hertog Jan Grand Pilsener

Pils neemt een bijzondere plek in binnen de bierwereld. Het in Nederland veruit het meest gedronken type bier, maar tegelijkertijd kijken beer geeks er een beetje op neer. Hertog Jan laat zien dat pils ook bijzonder kan zijn met de introductie van de Grand Pilsener.

Wist je dat voor bierbrouwers pils de moeilijkste stijl is om te brouwen? Dit komt omdat pils maar weinig ingrediënten heeft. Bij heftige bieren als Double IPA’s of Barrel Aged Imperial Stouts kun je van alles toevoegen om smaak te geven, maar bij pils draait het alleen maar op water, mout, hop en gist. Voor de Grand Pilsener heeft Hertog Jan daar een bijzondere factor aan toegevoegd: tijd.

Langer lageren

Het idee voor de Hertog Jan Grand Pilsener ontstond tijdens het brouwen van de Vienna Lager voor de Hertog Jan Proeftuin. Meesterbrouwer Micha Peute bedacht dat het langer lageren van een pils een positieve invloed zou hebben op de smaak van het bier:

“Het langer laten lageren van het bier zorgt ervoor dat de smaken versterken en beter met elkaar harmoniseren. Dat werkt ook zo op culinair gebied, denk bijvoorbeeld eens aan een dry aged beef; daarbij zorgt de tijd voor diepere en uitgesproken aroma’s. De Grand Pilsener smaakt naar die extra “touch” die bourgondische Limburgers gewend zijn om toe te voegen aan gewone momenten. Het is een indrukwekkend, maar toegankelijk bier dat een alledaags moment nét dat beetje extra geeft.”

Het is dus de bedoeling dat je de tijd neemt om te genieten van de Hertog Jan Grand Pilsener. Op die manier heeft tijd wederom een extra positief effect op smaak en beleving. Wij hebben het bier geproefd en waren aangenaam verrast. De basis is overduidelijk de pils van Hertog Jan, maar dan met een vollere en diepere smaak. Je ziet het ook aan de iets donkerder kleur bij het inschenken en het wat meer romigere mondgevoel bij de eerste slok. Een aangenaam experiment van Hertog Jan.

De Hertog Jan Grand Pilsener (5,7%) ligt vanaf vandaag in de meeste Nederlandse supermarkten en is nu ook in de horeca te bestellen. Daarnaast is het bier ook verkrijgbaar in de brouwerijwinkel in Arcen en online.

Hertog Jan Grand Pilsener