Kunstenaar JR exposeert in het Groninger Museum

JR in het Groninger Museum
JR (French, born 1983). GIANTS, Kikito and the Boarder Patrol, Tecate, Mexico—U.S.A., 2017. Installation image. Wheat-pasted poster. © JR-ART.NET

Als geen ander weet de Fransman JR spectaculaire kunst te verbinden met een activistische boodschap. Het Groninger Museum toont van 20 november 2021 t/m 12 juni 2022 de eerste museale expositie van JR in Nederland met JR: Chronicles.

De laatste 20 jaar is JR de hele wereld over gereisd om fotoprojecten op te starten. Vaak geeft hij hiermee een stem aan mensen die normaal gesproken niet gehoord worden, zoals ouderen, vrouwen en migranten. Het begon allemaal in 2004 toen hij samen met regisseur Ladj Ly de serie Portrait of a Generation maakte. Hierin toonde hij jongeren uit de banlieues van Parijs.

Sloppenwijken

Later werkte JR langs de muur tussen de VS en Mexico, waar hij mensen van beide kanten aan één grote tafel liet eten. Ook bezocht hij landen als Kenia, Liberia, Cambodja, India en Brazilië om met Women are Heroes te laten zien hoe krachtig de vrouwen in de sloppenwijken zijn. Het mooie van alle projecten van JR is dat ze niet alleen maatschappelijk misstanden tonen, maar dat hij dat op bijzondere fraaie wijze doet.

De portretten die hij maakt worden vaak enorm uitvergroot en dan in de openbare ruimte getoond. Soms is dat op uitnodiging, van bijvoorbeeld een kunstfestival of museum, maar JR kiest ook wel voor illegale wegen om te tonen wat getoond moet worden. Het doel heiligt bij hem de middelen.

Catalogus

Tijdens JR: Chronicles in het Groninger Museum zie je een mooie dwarsdoorsnede van alles wat JR de laatste 2 decennia heeft gedaan en gemaakt. Er zijn muurcollages, foto’s, archiefmateriaal en video’s die de veelzijdigheid én de unieke eigen stijl van JR tonen. Bij de expositie is de catalogus JR: Chronicles verkrijgbaar in zowel Nederlands als Engels. Deze wordt uitgegeven door WBOOKS en is onder andere te koop in de museumwinkel. JR: Chronicles is georganiseerd door het Brooklyn Museum.

In andere zalen in het museum zijn exposities te zien die raakvlakken hebben met JR. Zo is er werk van de New Yorkse graffiti-pioniers NOC 167, Dondi, Blade, Quik en Phase 2 en van hun Groningse collega’s uit de beginperiode van de lokale street art-scene.

JR in het Groninger Museum
28 Millimeters Portrait dune generation Byron Paris 20ème arrondissement 2004
JR in het Groninger Museum
Migrants Mayra Picnic across the border Tecate Mexico U S A 2017
JR in het Groninger Museum
Inside out Times square
JR in het Groninger Museum
Expo 2 Rue Action à Paris 2001 4
JR in het Groninger Museum
28 Millimètres, Women Are Heroes, Action dans la Favela Morro da Providencia Favela de Jour Rio de Janeiro, 2008
JR in het Groninger Museum
Still from The Gun Chronicles 2018