Proef de bieren uit het LagerLab van Brouwerij Noordt

LagerLab

Brouwerij Noordt uit Rotterdam is een samenwerking aangegaan met online bierwinkel Beerwulf. Het resultaat is een serie van 6 bieren met de titel LagerLab. Wij deden een proeverij en waren behoorlijk onder de indruk.

Bierbrouwers experimenteren er op los. Rijping op vaten, aparte smaken, vreemde combinaties. Alles lijkt momenteel mogelijk. Van Milkshake IPA’s tot double barrel aged Imperial Stouts. Bij Brouwerij Noordt wilden ze ook iets nieuws en anders doen, maar dan wel met een verwijzing naar klassieke bieren.

Het LagerLab is een eerbetoon aan klassieke Belgische stijlen als de Dubbel en Tripel, maar dan wel op een bijzondere manier gebouwen. Al die heerlijke Belgische klassiekers zijn bovengistende bieren. Bij Noordt wilden ze wel eens kijken hoe deze bieren in een ondergistende variant smaken. Hiervoor zijn speciale gisten en lagere temperaturen nodig dan bij het brouwen van bovengistend bier.

Born Slippy

Het meeste craft beer en speciaalbier is bovengistend en de pils die je per krat of tray in de supermarkt koopt, is vrijwel altijd ondergistend. Bij het woord Lager denk je dus al snel aan een commerciële pils. Of aan het nummer Born Slippy van Underworld, waarin zanger Karl Hyde behoefte heeft aan goedkoop bier.

Lager heeft dus geen erg goede reputatie, maar dat is eigenlijk niet helemaal terecht. Sterker nog: als je de bieren van het LagerLab hebt geproefd, ben je direct overtuigd van het feit dat er ook goede en lekkere lagers zijn. In samenwerking met Beerwulf zijn de bieren online te koop. Als je de bieren nu in huis haalt, kun je op vrijdag 29 mei meedoen met een online proeverij georganiseerd door Peter Rouwen, hoofd brouwzaken van Brouwerij Noordt en de drijvende kracht achter dit experiment. Wij mochten al aanschuiven voor een proeverij met Peter en kwamen tot de volgende conclusies over het bier:

Noordt LagerLab No.1 Enkel

Het eerste bier van de proeverij is een Enkel, een stijl die vroeger door bijvoorbeeld de trappisten voor eigen gebruik werd gebrouwen. Een Enkel is een makkelijk bier dat geschikt is voor veel momenten. De trappisten dronken het bijvoorbeeld tijdens de lunch. In dit geval is het een mooie aftrap voor een bijzondere lager-proeverij.

Het bier smaakt fris en crispy en heeft mooie tonen van mandarijn en biscuit. Het mooie bij ondergistend bier is dat het gist in de smaak vaak een minder belangrijke rol heeft en dat de smaken van het hop en de mout beter tot hun recht komen. Een goed begin van wat komen gaat. Met een alcoholpercentage van 4.2 is dit bier geschikt voor vrijwel alle momenten.

Noordt LagerLab No.4 Blond

In deze proeverij gaan we niet van bier 1 naar bier 6, maar kiezen we voor een logische volgorde op basis van stijl en alcoholpercentage. De getallen die de bieren hebben, verwijzen naar de volgorde waarop ze zijn gebrouwen. Met zijn percentage van 6.5 is de Blond dus het tweede bier uit de proeverij.

Een Blond is ook de meest gedronken stijl als het op Belgische bieren aankomt. We kennen allemaal de bekende trappisten en abdijbieren. Het Blond Lager uit het LagerLab. Bij de smaak valt natuurlijk de zoetigheid op. Dat hoort ook bij een Blond, maar dit zoet is net even anders. Denk aan honing, amandel en karamel. Op de achtergrond proef je ook citrusvruchten.

Noordt LagerLab No.2 Dubbel

De Dubbel kennen we als een donker bier met een wat zoete smaak. Deze LagerLab-variant is gemaakt met onder andere roggemout. Ik proef hazelnoot, karamel, gedroogd fruit en heel subtiel laurier en drop.

Noordt LagerLab No.3 Tripel

Na de Dubbel volgt natuurlijk de Tripel. Een van mijn favoriete klassiek Belgische stijlen. Deze smaakt ondanks het geheel andere brouwproces ook echt als een Tripel. Een bewijs dat ze bij Brouwerij Noordt heel knap werk hebben geleverd. Geheel volgens traditie is er sinaasappelschil en koriander aan het bier toegevoegd. Ik ruik en proef vooral steenfruit en marmelade.

Noordt LagerLab No.5 Scotch

Een verrassende keuze zou je denken, maar niets in minder waar. De Schotch Ale of Wee Heavy komt inderdaad oorspronkelijk uit Schotland, maar kwam met de Schotse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog in België terecht. Het is nu populairder in België dan in Schotland zelf. Toch blijft het een relatief onbekende biersoort.

Deze ondergistende Schotch heeft veel weg van een Black IPA of een Porter en heeft heerlijke tonen van rood fruit en chocolade. Net als alle andere lagers uit het LagerLab drinkt het bier opvallend gemakkelijk weg. Gevaarlijk lekker zou je kunnen zeggen.

Noordt LagerLab No.6 Quad

De afsluiter is natuurlijk een Quadrupel. En wat voor één! De geur is niet zo heel bijzonder, maar de smaak, die is fantastisch! Bourbon en vanille voeren de boventoon, maar er valt daarnaast nog veel meer te ontdekken. Denk aan rood fruit, kokos en hout. Je zou haast denken dat het op een vat is gerijpt, maar dat is niet het geval. Het geheime wapen dat Peter Rouwen hiervoor heeft ingezet is een experimentele nieuwe hopsoort met de naam HBC472

Na afloop kunnen we niet anders dan concluderen dat het LagerLab van Brouwerij Noordt en Beerwulf een zeer geslaagd experiment is. Het bewijst ook dat er nog heel veel mogelijk is met bier. Ben je een liefhebber en wil je graag nieuwe smaken ontdekken, dan is dit echt een aanrader. Via Beerwulf kun je de losse bieren per stuk bestellen of je kiest voor een doos waar elke soort twee keer in zit.

Online proeven
We deden mee aan een online proeverij.