Hertog Jan brengt nieuwe Grand Prestige Vatgerijpt uit

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie

Een aangename verrassing van Hertog Jan! Er is namelijk een nieuwe editie uit de overheerlijke Vatgerijpt-serie. Vanaf 24 september is de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie te koop. Wij reisden af naar de Betuwe om het bier alvast te proeven.

Net buiten het dorp Erichem ligt het Betuws Wijndomein, waar wijnmakers Diederik Beker en Arina van Leenen prachtige wijnen maken. Zo won hun LingeRood Cuvée Barrique onlangs nog een gouden medaille voor beste rode wijn bij de Wijnkeuring van de Lage Landen. Je kunt dus met recht spreken van de Nederlandse top.

Experimenten

Deze wijn staat ook centraal bij het nieuwste bier van Hertog Jan. Voor het verhaal moeten we een stukje terug in de tijd. Sinds een paar jaar is Hertog Jan Meesterbrouwer Gerard van den Broek bezig met speciale vatrijpingen van de Grand Prestige. Deze gerstewijn leent zich uitstekend voor experimenten met vaten waar eerst andere drank in heeft gezeten. Bij Hertog Jan noemen ze dit de Grand Prestige Vatgerijpt.

De editie van 2018 van Vatgerijpt bestond uit Grand Prestige dat op bourbonvaten had gelegen. Naast een reguliere versie waren er ook varianten. Zo had je er bijvoorbeeld eentje waar jeneverbes aan toe was gevoegd en een met zogenaamde VOC-kruiden (nootmuskaat, gember, kruidnagel, zwarte peper, steranijs, kardemom en kaneel). Dit bracht Gerard van den Broek op het idee om voor 2019 met Nederlandse producten aan de slag te gaan.

Meer tijd nodig

De reguliere Vatgerijpt-editie van 2019 was een samenwerking met 3 Nederlandse jeneverdistillateurs: Hooghoudt, Rutte en Zuidam. Maar achter de schermen had Gerard van den Broek ook contact met de mensen van het Betuws Wijndomein. Zij gaven Gerard een paar vaten waarin de heerlijke LingeRood Cuvée Barrique in had gezeten. Omdat de Hertog Jan Grand Prestige in de wijnvaten wat meer tijd nodig had en vanwege het feit dat jenever en wijn geen logische combinatie is, is eerst de batch met jeneveredities uitgebracht en volgt nu als verrassing een extra Grand Prestige Vatgerijpt.

De Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie is gemaakt in een zeer kleine oplage van slechts 1700 flessen, wat het bier dus exclusief maakt. Wie een fles wil kopen kan daarvoor vanaf 24 september terecht bij Hertog Jan in Arcen en het Betuws Wijndomein in Erichem. Er komt geen online verkoop. Dit om iedereen een eerlijke kans te geven aan een fles te komen.

Sommelier

Zoals gezegd namen wij al een kijkje op het Betuws Wijndomein. Daar gingen de eerste flessen van de Hollandse Wijn Editie open tijdens een heerlijke lunch. Samen met biersommelier Fiona de Lange waren drie gangen samengesteld, waarbij we eerst de LingeRood Cuvée Barrique 2017 proefden. Daarna volgden de reguliere Hertog Jan Grand Prestige en de nieuwe Vatgerijpt.

Bijzonder daarbij was dat de lunch bestond uit 3 kleine hoofdgerechten. Dit om elke begeleidende drank van een hoofdgerecht te voorzien. In plaats van de laatste gang een toetje te laten zijn. De Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie ging prachtig samen met een tartalette met rendang, gel van gember, groene appel en een crunch van gesuikerde noten en radijs. Een perfecte combinatie met het bier.

Rood fruit

Als je deze editie van de Grand Prestige vergelijkt met zijn voorgangers valt op dat deze minder zwaar is. Je zou bijna zeggen dat het bier gevaarlijk doordrinkbaar is. Het bier is ook niet zo donker als de andere edities. Het alcoholpercentage ligt met 10.6% maar een fractie boven de reguliere Grand Prestige. Na 10 maanden in de wijnvaten heeft het bier prachtige accenten van rood fruit tot zich genomen, maar ook pittige tonen als gember en zwarte peper.

Aan tafel was er een flinke discussie over welke Grand Prestige Vatgerijpt nu het lekkerst is. Dat blijft natuurlijk een kwestie van smaak. Al bestempelden flink wat mensen deze als nieuwe favoriet. Iedereen was het wel eens over het feit dat eigenlijk elke editie van de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt tot de absolute top van beste bieren van Nederland hoort. Ben je dus een echte liefhebber, dan moet je de komende dagen een fles op de kop gaan tikken.

Een fles van 75 cl kost € 25,-.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie
Gerard en Diederik in de wijngaard.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2019 Hollandse Wijn Editie