Maak eens een cocktail met bier

foto: flemingsbond
foto: flemingsbond

We drinken steeds vaker goed bier en goede cocktails. Dus waarom combineren we de twee niet? Lees hier de beste recepten voor cocktails met bier.

Black Velvet

Dit is een klassieker onder de ‘hoptails’. De Black Velvet bestaat uit stout en champagne. Vul het glas voor de helft met champagne (of een andere sprankelende wijn) en giet daar een stout bovenop. Door dit voorzichtig via de bolle kant van een lepel te doen, blijft de stout op de champagne drijven. Dat geeft een mooi effect. Je kunt de champagne ook vervangen door cider, dit heet dan een Poor Man’s Black Velvet. Normaal gesproken gaat er een Guinness in een Black Velvet, maar je kunt deze ook vervangen door een andere stout als Mooi & Meedogenloos van Brouwerij De Molen of een Extra Stout van Jopen.

Bananenweizen

Even heel wat anders dan de Black Velvet. De Bananenweizen is een heerlijk zoete mix van bananensap en Weizen (niet te verwarren met witbier!). Het recept is wederom simpel: vul een hoog glas met Weizen en vul het aan met bananensap. De beste verhouding is ongeveer 90% bier en 10% sap, maar kijk gerust wat jouw favoriete verdeling is. In de supermarkt of slijter is genoeg keuze aan goede weizen. Een aanrader is De Kolonist, een weizen van Maallust.

Michelada

Een dorstlessende klassieker uit Mexico. Je voegt wat limoensap toe aan een frisse pils en serveert dit in een glas met een zoutrand. Zo simpel, maar zo lekker. Normaal gesproken is de basis een Mexicaanse lager, maar je kunt ook prima een frisse lager of pils van eigen bodem nemen. Bijvoorbeeld de Chateau Neubourg of Brand Up. Mexicanen voegen ook nog graag wat extra pittigheid toe in de vorm van peper, hete saus en tomatensap. Er valt dus genoeg te experimenteren.

Red Eye

Bekend van de film Cocktail. Volgens barman Tom Cruise perfect tegen een kater, maar je kunt ‘m ook prima op andere momenten drinken. De basis is een flesje bier. Pils of lager is altijd goed, maar je kunt ook een pale ale gebruiken. Meng deze met 120 ml gekoeld tomatensap, een shotje wodka en voeg daar als laatste een rauw ei aan toe. Zorg dat dit ei kakelvers is. Haal deze niet uit de supermarkt maar rechtstreeks bij een lokale boer.

Er bestaat ook een iets bravere variant, daarbij mix je half bier en half tomatensap met een paar druppels tabasco.

Lambiek sangria

Heerlijk voor de zomer. Een sangria met fruitbier als basis. Vul een grote schaal met 1 grote (750ml) of 2 kleinere flesjes fruitbier. Het mooist zijn de bieren van De 3 Fonteinen of Cantillon, maar bij de lokale supermarkt of slijter kun je ook makkelijk de lambieks van Lindemans, Liefmans of Timmermans vinden. Voeg daar 2 gekoelde flessen witbier aan toe. En vervolgens nog een scheutje Lillet Blanc of vermouth. Voor de rest kun je naar hartenlust fruit toevoegen aan de sangria. Sinaasappel is essentieel en ander fruit, bijvoorbeeld wat ook in het bier is verwerkt, is een aanrader.

sangria met fruitbier
foto: chowhound

Sweet Blonde

Deze cocktail is bedacht in een van de bars van The Venetian in Las Vegas. Het originele recept bestaat uit gelijke delen van Franziskaner weissbierChimay White en Hornsby cider. Je kunt deze een op een namaken, maar ook je eigen variant bereiden met dus 1/3 weizen, 1/3 tripel en 1/3 cider.

The Stout Diplomat

Deze cocktail is bedacht door Yanni Kehagiaras van restaurant Nopa als cocktail voor na de maaltijd. Zie het als een vloeibaar toetje. Belangrijk is dat alle ingrediënten van te voren gekoeld zijn. De rest is dan hartstikke simpel. Neem een shot donkere rum, een half shot Pedro Ximenez sherry en vul de rest van het glas met een stout. Of nog lekkerder een chocolate stout. Vraag bij een goede slijter of bierwinkel wat ze in dit genre op voorraad hebben.

Pêche Melba Cocktail

Gebaseerd op het beroemde dessert van Auguste Escoffier. In het toetje gaan onder andere perziken en frambozensaus. Deze smaken komen in deze cocktail van een lambiek met perzik en een lambiek met framboos. De verhouding is dan 75% perzik en 25% framboos. Voeg als garnering een dun schijfje limoen toe.

Campari IPA

Tot slot een variant op een klassieke cocktail met een populaire biersoort. Het handigst is om hiervoor twee glazen te gebruiken. Drinken doe je immers met vrienden. Verdeel 30 ml Campari over de glazen en schenk vervolgens een flesje IPA uit over de twee. Vul de rest van het glas met sinas of beter nog een goede sprankelende (bloed)sinaasappellimonade van bijvoorbeeld San Pellegrino, Fritz-limo of Fentimans. Als laatste neem je een stukje sinaasappelschil waarmee je met de witte kant over de rand van het glas gaat en daarna in het glas doet.

Proost!