Jonge kunstenaars op billboards in Londen

Kunst op billboards
Foto’s: Tate

Overal in Londen is momenteel kunst te bewonderen van jonge kunstenaars. Hiervoor hoef je niet naar een museum of galerie, maar dien je alleen maar goed op te letten als je op straat loopt.

Dan zul je vanzelf de billboards zien waarop jonge kunstenaars tussen 16 en 25 jaar oud met kunst reageren op klassieke werken uit de collectie van Tate. De nieuwe kunstwerken zijn geselecteerd na een oproep van Tate Collective om een reactie op een beroemd werk in te sturen. Uiteindelijk kwamen er meer dan 800 reacties binnen, waarvan er 48 zijn geselecteerd voor de billboards. Deze zijn nu te zien op billboards in wijken als Camden, Hackney, Haringey, Islington, Lambeth, Southwark en Walthamstow, dus bewust niet alleen in het centrum van de stad.

Jong en divers

De werken waarop gereageerd kon worden, waren onder andere Swinging van Wassily Kandinsky (1925), Reborn Sounds of Childhood Dreams I van Ibrahim El-Salahi (1961-1965), Guerrilla Girls Talk Back, Dearest Art Collector van Guerilla Girls (1986) en Ophelia van Sir John Everett Millais (1851-52). Stuk voor stuk inspirerende kunstwerken die ook een jong en divers publiek zullen aanspreken.

Een van de deelnemende jonge kunstenaars is Urja Jain. Zij geeft aan dat dit een unieke kans is voor jonge kunstenaars die net zijn afgestudeerd in deze rare tijd waarin niet alles zomaar mogelijk is: “Waar onzekerheid en teleurstelling nog meer bij het leven lijken te horen dan normaal is het fijn dat ons werk nu toch in de stad te zien is. In tegenstelling tot Ophelia die verdronk in wanhoop, laten wij ons in 2020 niet zomaar onder water trekken.”

Alle geselecteerde werken zijn ook online te bewonderen via de website van Tate.

Kunst op billboards

Kunst op billboards

Kunst op billboards