De hoogste klimwand ter wereld staat in Kopenhagen

Klimwand in Kopenhagen

Kopenhagen heeft met de Copenhill een zeer bijzondere attractie in huis. Architect Bjarke Ingels bedacht een afvalverwerkingscentrale met op het dak een skibaan en tegen de gevel de hoogste klimwand ter wereld.

De skibaan is al een tijdje open en een groot succes. Later dit jaar opent ook de klimwand voor de sportieve bezoekers aan de Copenhill. Walltopia, de bouwer van de wand, heeft een serie foto’s vrijgegeven waarop hun werk goed te zien is. Als Walltopia klaar is met de bouw, dan heeft de Copenhill er nog een extra trekpleister bij.

De klimwand is maar liefst 85 meter hoog en daardoor alleen geschikt voor ervaren klimmers of klimmers die begeleiding krijgen van een trainer. Iedereen die niet dat niveau heeft of zulke hoogtes niet aandurft kan natuurlijk wel kijken hoe andere personen de klim naar naar de top van de kunstmatige berg maken.

Ontwerp

Niet alleen de hoogte maakt deze klimwand uniek, maar ook het ontwerp. Samen met Bjarke Ingles, de architect van Copenhill. heeft Walltopia goed gekeken naar hoe ze de wand een natuurlijk onderdeel van de architectuur van Copenhill konden laten zijn. Als we de foto’s bekijken, kunnen we concluderen dat die missie is geslaagd.

Voor de bouw van de klimwand is 55 ton roestvrij staal gebruikt. Vervolgens is daaraan nog 24 ton van een mix van plexiglas en glasvezel toegevoegd. Hierdoor heeft de 1200 vierkante meter grote wand een doorzichtig uiterlijk. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook dat er aan de binnenkant van het gebouw genoeg daglicht is.

Klimwand in Kopenhagen
De wand wijkt nagenoeg niet af van de ontwerpschetsen

Klimwand in Kopenhagen

CopenHill in Kopenhagen
Foto: Laurian Ghinitoiu