De Tunes Bar in het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat bekend om het enorme aanbod van dranken en de kundige mannen en vrouwen achter de bar. Tijdens de Tunes Academy delen ze hun kennis met de bezoekers.
Afgelopen maandag was de eerste editie van de Tunes Academy waar je alles te weten kon komen over gin-tonic. Dit drankje is razend populair en het aanbod van gins en tonic is enorm groot, daarom is het altijd interessant om een beetje wegwijs te worden in de wereld van de gin & tonic.
Britse soldaten
Als eerste vertelde een van de barmannen over de geschiedenis van de gin (een afgeleide van de Hollandse jenever) en van tonic (een medicijn tegen malaria) en hoe Britse soldaten in India de twee mengden tot het drankje dat we nu kennen. Daarna stelde hij de aanwezige partners voor en kon het proeven beginnen. Voor deze avond waren namelijk drie merken gin en een merk tonic uitgenodigd die in een eigen stand alles vertelden over hun product en je natuurlijk van alles lieten proeven.
Ik begon bij V2C Gin, een merk van een paar vrienden die elkaar kennen van een studie in Maastricht. De naam V2C is een afgeleide van hun adres in die stad. De vrienden hebben het recept van de gin helemaal zelf bedacht en laten de drank maken bij een distilleerderij in Hoofddorp. De gin van V2C is er in 4 varianten, die ik allemaal geproefd heb. De Classic is een zachte gin met veel lekker veel kruiden en citrus. Toegankelijk en mooi te mixen in veel variaties.
Daarnaast heeft het merk een Oaked Gin waar houtsnippers tijdens de productie aan de gin worden toegevoegd. Dat geeft een interessante houtsmaak die je eerder bij een whisky verwacht. Mede hierdoor is deze gin ook prima puur te drinken. De Orange Gin heeft extra veel sinaasappelschil gekregen waardoor de citrustonen mooi opvallen en de Sloe Gin is een vaker voorkomende variant met sleedoornbessen. De Oaked Gin was ook lekker met Ginger Beer in plaats van tonic.
Vervolgens bracht ik een bezoek aan Sebastiaan van Bobby’s Gin uit Schiedam. Hij vertelde mij het zeer interessante verhaal achter zijn merk en dat hij verantwoordelijk was voor het in de Nederlandse markt zetten van het bier van Vedett, een knappe prestatie. Het verhaal van zijn gin is echter nog interessanter: na lang zoeken na het perfecte recept kwam Sebastiaan erachter dat zijn opa (Bobby) vroeger allerlei Indonesische kruiden aan zijn jenever toevoegde om deze lekkerder te maken. Dit is uiteindelijk de basis van Bobby’s Gin geworden.
De kruiden in deze gin zijn onder andere korianderzaad, gember, nootmuskaat, jeneverbes, rozebottel en cubebpeper. Ik dronk de gin puur (heerlijk) en met Fever-Tree Tonic, sinaasappel en kruidnagel (fantastisch). Met citroengras schijnt het ook lekker te zijn, dus dat moet ik binnenkort maar thuis uit gaan proberen. Bovendien heeft Bobby’s veruit de mooiste fles van alle aanwezige merken.
Omdat ik netjes in een rondje met de klok mee door de bar ging, kwam ik nu uit bij de tonic van Fever-Tree. Ik had deze net al geproefd in combinatie met een Bobby’s, maar ik kwam er al snel achter dat het merk meerdere soorten tonic heeft. De Elderflower Tonic geeft een zachte florale smaak en de Mediterranean Tonic is lekker mild door het ontbreken van de typisch harde smaak van een gewone tonic. Het kiezen van een goede tonic is belangrijk omdat dit zo’n driekwart van de gin-tonic vormt. Het is zonde om een goede gin te verpesten met een matige smakende supermarkttonic. Gelukkig verkopen ook steeds meer slijters een goede tonic of andere frisdranken van betere merken.
De volgende stap was weer een tonic-proeverij. Dit keer vertelde een van de barmannen van de Tunes Bar over de verschillende tonics uit het assortiment van de bar. Met dit brede aanbod van zowel gins als tonics kunnen ze dus heel veel combinaties maken. Tijdens deze proeverij dronk ik een heerlijke The London No:1 gin met 1724, een zachte tonic uit Argentinië en vers geschilde citroenrasp.
Als laatste was het de beurt aan Sloane’s Gin, weer een topper uit Nederland. Bijzonder aan deze gin is dat ze van elk ingrediënt een apart distillaat maken en deze na afloop blenden tot de gin. In de vorm van een spray kon je alle afzonderlijke onderdelen proeven. Voor de distillaten op basis van vanille en zoethout waren bijzonder om zo los te proeven. Bij elkaar vormt het een prima gin. Lekker zacht en terecht winnaar van vele hoofdprijzen.
Tot slot mocht iedere deelnemer aan de Tunes Academy een gin-tonic naar keuze bestellen aan de bar. Ik had tijdens de avond veel geleerd, maar wilde toch de kennis van de mensen achter de bar benutten en gaf de barman in kwestie een carte blanche met daarbij de mededeling dat ik wel wat avontuurlijks wilde proeven. Dat resulteerde in een Classic Gin van V2C, met Fever-Tree Tonic met schijfjes verse rode peper. Een heerlijke combinatie. Deze avond heeft mijn liefde voor de gin-tonic weer hoog doen oplaaien. Ik ga me verder verdiepen in alle smaken, soorten en combinaties.
Op 11 mei is er weer een editie van Tunes Academy. Onder het motto Spirited Away staan dan Aziatische dranken centraal.