Stedentrip Schiedam: hoofdstad van gin en jenever

Cocktailworkshop bij 1714
Cocktailworkshop bij 1714

De stad Schiedam kent een rijke geschiedenis waarin jenever en gin een belangrijke rol spelen. De laatste jaren is men in Schiedam steeds trotser aan het worden op dit erfgoed en kun je allerlei leuke activiteiten doen rondom dit thema. Wij reisden af naar Schiedam om meer te weten te komen over de geschiedenis van de stad én om natuurlijk allerlei lekkers te proeven.

Museummolen De Walvisch

Een goede start voor een bezoek aan Schiedam is Museummolen De Walvisch. Deze molen is een van de zeven exemplaren die de skyline van de stad domineren. Zes daarvan zijn klassieke stellingmolens uit (voornamelijk) de tweede helft van de 18de eeuw. De zevende molen (de Noletmolen) ziet er klassiek uit, maar komt uit 2006 en zit vol met moderne technieken. Opvallend aan de Schiedamse molens is dat ze zo hoog zijn. Dat was nodig om boven de gebouwen in de stad uit te komen om zodoende voldoende wind te vangen. Een molen in bijvoorbeeld een polder heeft dat niet nodig.

In De Walvisch zit op de begane grond een leuke winkel met meel uit de Schiedamse molens en andere lekkere lokale producten, waaronder de heerlijke crispy chili oil van Trouble & Spice en mede van Serious Bee Distillers. Via een aantal (soms zeer steile) trappen kom je steeds hoger in de molen. Onderweg kom je van alles te weten over de belangrijke rol die de molens hebben gespeeld in Schiedam en nog steeds spelen. Bovenin krijg je als beloning een uitzicht over de stad, de skyline van Rotterdam en de kranen van de havens in de omgeving.

Naast de molen kun je ook op een fluisterboot stappen voor een rondvaart door Schiedam.

Jenevermuseum

In het Jenevermuseum in Schiedam duiken we echt de geschiedenis in van de dranken die dankzij Schiedam beroemd zijn geworden. Schiedam is met recht de bakermat te noemen van jenever, gin en zelfs whisky heeft hier zijn roots. De gids legt uit hoe het proces van het maken van jenever maken verloopt. Dit doet hij op de plek waar in het museum nog steeds jenever wordt gestookt. Hier leer je ook het verschil tussen jenever, gin en whisky. Op de bovenverdieping van het museum kun je met de opgedane kennis verder de diepte in en ontdek je de rol van de stad Schiedam in dit alles. Indrukwekkend is de kaart waarop te zien is waar allemaal jenever-gerelateerde industrie was en is te vinden in Schiedam.

Het proeven van jenever is ook mogelijk in het Jenevermuseum. Een leuke manier om te ontdekken wat nu precies de verschillen zijn tussen diverse jenevers. Zo ontdekken we wat lagering op hout met de smaak doet en proeven we ook een experimentele jenever die qua smaak op een mojito moet lijken. De allerlekkerste jenever van de proeverij is de 10 jaar gelagerde jenever van Old Schiedam en Wynand Fockink, deze doet qua smaak niet onder voor een goede single malt whisky.

De Eenling

Van al praten en proeven hebben we trek gekregen. Tijd voor een bezoek aan De Eenling. Dit restaurant zit op een prachtige locatie in het hart van Schiedam aan de Grote Markt. Eigenaar en chefkok Marnix Benschop komt met een prachtig driegangenmenu waarin zijn liefde voor koken én die voor Schiedam samenkomen. Zo proeven we een voorgerecht met asperge en selderij in combinatie met een Gin-Tonic met de Celery Gin van Rutte. Het hoofdgerecht bestaat uit onder andere een tempura van de bladeren van de berenklauw, waarbij in het beslag jenever is gebruikt.

Het eten in De Eenling is dus van een bijzonder hoog niveau. Het is ook leuk om even een praatje te maken met de gepassioneerde chef. We komen zeker nog eens terug om wat uitgebreider te genieten van de Frans georiënteerde keuken. Dit keer moeten we echter naar het heerlijke dessert met aardbei en vlierbloesem snel door naar onze volgende afspraak in Schiedam.

Cocktailworkshop bij 1714

Aan de mooie Lange Haven zit 1714, een plek waar we in het verleden als eens heerlijk hebben gegeten, maar waar we vandaag zelf de handen uit de mouwen moeten steken. Onder leiding van cocktaildeskundige (en eigenaar van 1714) Jasper Stadhouders gaan we aan de slag met drie cocktails, waarbij de drie belangrijkste manieren om een cocktail te maken aan bod komen. Dat zijn: builden, stirren en shaken. Als basis voor elke cocktail gebruiken we de gin en jenever van Bobby’s, toevallig ook onze favoriete gin!

Als eerste maken we een Spritz op basis van de nieuwe Bobby’s Pinang Raci Gin. Super simpel om te maken met gin, bruiswater, prosecco en een takje munt. Een perfect verfrissend drankje voor de zomer. Daarna volgt het wat meer serieuze werk: het maken van een Negroni. Om deze extra lekker te maken voegen we aan het klassieke recept wat druppels bitter op basis van sinaasappel toe. Heerlijk.

De afsluiter van de cocktailworkshop is een Gimlet, een combinatie van gin (of jenever) limoensap en suikerwater. Bij deze cocktail mogen we de shaker gebruiken. Altijd leuk om te doen. Het resultaat is een heerlijk drankje dat verraderlijk makkelijk wegdrinkt. De drie verschillende cocktails laten heel mooi zien hoe veelzijdig gin is. De workshop zelf laat ons kennismaken met het prachtige vloeibare erfgoed van Schiedam.

Als je dus op zoek bent naar een culinaire bestemming in Nederland waar je niet alleen kunt proeven, maar ook kunt leren en ervaren, dan moet je Schiedam bovenaan je lijst zetten. De combinatie van een mooie historische binnenstad en de bijzondere geschiedenis van de jenever en gin maken Schiedam heel interessant. Wil je weten wat er nog meer te doen is in de stad, kijk dan voor inspiratie op de website van S’DAM.

Molen in Schiedam
In Molen de Walvisch is een klein museum te vinden.
Molenstenen
Met deze steen maalt de molenaar het graan
Uitzicht over Schiedam vanaf de molen
Uitzicht over Schiedam vanaf de molen
Uitzicht op het Stedelijk Museum Schiedam
Voor wie tijd heeft is een bezoek aan het Stedelijk Museum Schiedam een aanrader
Jenevermuseum Schiedam
Het Jenevermuseum zit in een prachtig historisch pand aan een gracht
Jenevermuseum
In het Jenevermuseum leer je alles over jenever (en gin)
In het jenevermuseum maken ook zelf hun eigen jenever
In het jenevermuseum maken ook zelf hun eigen jenever
Proeverij in de tuin van het Jenevermuseum
Proeverij in de tuin van het Jenevermuseum
Jenevermuseum
Jenevermuseum
Op deze kaart in het Jenevermuseum kun je goed zien hoe belangrijk gin en jenever in de stad is
Op deze kaart in het Jenevermuseum kun je goed zien hoe belangrijk gin en jenever in de stad is
De lekkerste jenever van de proeverij
De lekkerste jenever van de proeverij
lunch bij De Eenling
Lunch bij De Eenling
Cocktailworkshop bij 1714
Cocktailworkshop bij 1714
Negroni met Bobby's Jenever
Zelfgemaakte Negroni met Bobby’s Jenever