Wereldwijd zijn er zo’n 7000 verschillende appelrassen bekend. Toch zie je in de supermarkt of bij de groenteboer maar een handvol dezelfde soorten. De Amerikaanse fotograaf William Mullan verzamelde een flink aantal bijzondere appels voor zijn boek Odd Apples.
Om al deze appels te verzamelen en te fotograferen heeft Mullan flink wat moeten reizen langs markten en telers van oude of afwijkende rassen. Het resultaat is een opvallende verzameling appels. Deze appels zijn behoorlijk anders dan de appels die wij normaal gesproken consumeren. Het toont aan hoe divers de appel is.
De appelboom heeft namelijk tussen de 42.000 en 44.000 genen. Dat is bijna het dubbele van de mens. Hierdoor kunnen appels er heel verschillend uitzien. Er zijn appels die stervormig zijn of onder de knobbels zitten. En de kleuren variëren van heel lichtgroen tot zo donkerrood dat het bijna zwart is. Ook het vruchtvlees kan bij sommige appels donker van kleur zijn.
Cake met aardbeien
Dat zorgt voor uiteenlopende smaken. Er zijn appels die smaken naar de appels die je kent, maar er zijn ook rassen die smaken naar drop of naar cake met aardbeien. De persoonlijke favorieten van William Mullan zijn de Niedzwetzkyana, die naar zure kersen smaakt, de Kandil Sinap met neonkleurig vruchtvlees of de citroensmaak van de Calville Blanc D’Hiver. Deze appel zit trouwens bomvol vitamine C.
Het boek Odd Apples is uitgegeven door Hatje Cantz en vormgegeven door Andrea Trabucco-Campos. Via de website van het boek kun je een gelimiteerde versie voorbestellen met daarbij een print van de Hidden Rose. In oktober zal het boek op de markt komen. Meer appels (en bloemen en insecten) kun je bekijken op de Instagram van Willam Mullan.