Gamen waar je bent met de GameSir G8 Galileo en X2s

Gamen waar je bent met de GameSir G8 Galileo en X2s

Gamen op je smartphone is tegenwoordig al een stuk meer dan een potje Candy Crush of Marvel Snap op de wc of in de wachtkamer bij de dokter.

Met diensten als Apple Arcade en Netflix Gaming heb je ten alle tijden consolewaardige games in je broekzak en op de nieuwste iPhones zijn ports van grote games als Death Stranding en Resident Evil Village gewoon beschikbaar. Ga je een stap verder dan kan je door PlayStation Remote Play, GeForce Now en de Xbox app zelfs je daadwerkelijke consoles/PC overnemen on the go. Tegelijkertijd is gamen met touchscreen controls ongeveer even fijn als stomdronken een trap aflopen. Het is voor mij nooit responsief genoeg en je mist de tactiele feel van bijvoorbeeld de analoge sticks.

Om die reden heb ik dan ook altijd een smartphone controller in mijn rugtas zitten als ik ergens naartoe ga. Tot voor kort was dit de Backbone One, maar met de komst van de GameSir G8 Galileo en X2s is dit veranderd.

GameSir?

Tot voor kort was ik nog niet bekend met GameSir, maar het Chinese merk is al enige tijd bezig met accessoires ontwikkelen die gericht zijn op mobile gaming. Zo maken ze niet alleen smartphone controllers, maar ook ‘gewone’ controllers waarvan we er binnenkort twee reviewen op de site. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik op voorhand vrij sceptisch was over de G8 Galileo en X2s, maar eenmaal in mijn handen veranderde die mening al vrij snel. Zeker toen ik de verschillen zag met de Backbone One-controller die ik tot nu toe altijd gebruikte.

In tegenstelling tot de Backbone zijn er van deze twee GameSir controllers alleen maar USB-C versies beschikbaar. Nu de nieuwste iPhones ook voorzien zijn van USB-C in plaats van lightning begrijp ik die keuze, maar heb je een iPhone 14 of ouder dan kan je beter meteen stoppen met lezen.

Wat hebben ze allebei?

Laten we beginnen met hetgeen wat allebei de controllers hebben en waardoor in één klap de Backbone in de kast is verdwenen bij mij; ik kan mijn hoesjes om de betreffende telefoon laten zitten. Als ik de Backbone wil gebruiken, moet ik altijd de case eraf halen en gezien ik nogal onhandig kan zijn, is dat een scenario waar ik liever niet inzit. Een tweede punt waar ik enorm vrolijk van werd is de USB-C poort die beweegbaar is. Hierdoor kan je een smartphone er makkelijk in- en uithalen, zonder bang te zijn dat je de port van je telefoon of de controller beschadigd.

Zowel de G8 als de X2s zijn voorzien van Hall effect sticks en triggers waardoor drift issues die bijvoorbeeld de Nintendo Switch Joy-Con controllers plagen niet voor kunnen komen en hebben ze een passthrough mogelijkheid zodat je telefoon kan opladen tijdens het gamen.

GameSir G8 Galileo

Van de twee controllers die ik toegestuurd heb gekregen ben ik het grootst fan van de G8 Galileo. Het is een bulky boy en dat is ook meteen hetgeen wat ik er fijn aan vind. De handgrepen houden fijn vast en zijn voorzien van grip waardoor het aanvoelt als een normale controller. De knoppen voelen enorm goed aan, maken geen herrie en hebben genoeg ruimte om onbedoelde button presses te voorkomen. Aan de achterkant van de controller zitten nog twee knoppen die je kan mappen, zonder gebruik te hoeven maken van software.

Standaard krijg je bij de G8 Galileo extra thumbsticks meegeleverd. De face plates van de controller zitten vast met stevige magneten, maar zijn er gemakkelijk af te halen waarna je de thumbsticks kan verwisselen met de andere die zijn meegeleverd. Voor mij waren de standaard pookjes meer dan prima, maar ik kan mij voorstellen dat als je veel shooters zoals CoD Mobile speelt, je er een ander setje op zou willen zetten.

GameSir X2s

De s in de naam doet het waarschijnlijk al vermoeden, maar de X2s is een kleinere smartphone controller. Waar de Galileo bedoeld is voor mensen met grotere handen, ligt de focus bij de X2s juist op compactere. Het is een persoonlijk iets, maar de kleurstelling die doet denken aan die van de Super Nintendo in Amerika (in Europa was het design anders), vind ik erg gaaf. Het formaat van de X2s is handzaam, maar tegelijkertijd zorgt het ervoor dat de rechterstick te dicht bij de face buttons zit. Tijdens het gamen moest ik mijn handen net iets te verkrampen om ervoor te zorgen dat ik niet per ongeluk op onbedoelde knoppen drukte. De meegeleverde covers voor over de pookjes maakten hier weinig verschil in.

Waar de knoppen en thumbstick verder goed aanvoelen, zijn de bumpers (L1/R1 of LB/RB) bovenop erg clicky waardoor ze wat mij betreft te veel herrie maken tijdens het gamen. De X2s heeft in tegenstelling tot de Galileo ook geen 3.5mm jack ingang om een koptelefoon aan te sluiten.

Wat de X2s dan wel weer voor zicht heeft is native foldable en tabletsupport (de G8 Galileo dien je te modden om dit mogelijk te maken). Hiervoor moet je de case helemaal uit elkaar rekken en het plastic ombuigen tot de twee gedeeltes uit elkaar gaan en door de springveren helemaal uit elkaar te rekken er een tablet past. Dat ombuigen van het plastic voelt allesbehalve fijn aan en ik vraag mij af hoelang de springveren het aankunnen zonder uitgerekt te raken. Maar hey, het is mogelijk om op deze manier een groter scherm in een smartphone controller te doen en op die manier een (veel goedkopere!) PlayStation Portal rip off te maken.

Matige software, gunstige prijs

De eerste keer was het even puzzelen om de controllers werkend te krijgen op mijn iPhone, maar dat was meer een kwestie van even de handleiding erbij pakken. Standaard doen de controllers het uit de doos op Android-device, maar om ze op je iPhone te gebruiken dien je eerst een knoppen combinatie in te drukken alvorens hij daarop werkt. GameSir biedt zelf ook nog een eigen app aan, maar hier kon ik op het moment van schrijven vrij weinig mee. Allebei de controllers werden nog niet herkend door de app en ik kan dan ook niet spreken of er verdere customization mogelijkheden zijn daarin. Gelukkig heb je de app niet nodig om de controllers te gebruiken, want dat had een flinke bummer geweest.

Kijkend naar de adviesprijs van allebei de controllers hebben ze ook een streepje voor op de concurrentie. Waar je een Backbone One controller kan bestellen via hun eigen website voor 120 euro, heb je de G8 Galileo die in mijn optiek beter is voor 96 euro. De X2s kost daarentegen weer 62 euro, maar houd er rekening mee dat deze echt bedoeld is voor kleinere handen.

Marc de Haas

Gamen waar je bent met de GameSir G8 Galileo en X2s

Gamen waar je bent met de GameSir G8 Galileo en X2s

Gamen waar je bent met de GameSir G8 Galileo en X2s

Gamen waar je bent met de GameSir G8 Galileo en X2s