Super Nintendo Classic Mini Review

Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System

Na het overweldigende succes van de NES Classic Mini vorig jaar, doet Nintendo het dit jaar gewoon opnieuw maar dan met zijn opvolger; de Super Nintendo.

Ook nu krijg je een miniatuurvariant van de bekende console, die je middels een HDMI-kabel kan aansluiten op je tv, om de stroomvoorziening via USB te laten lopen. Vrijwel iedere televisie heeft tegenwoordig wel een USB-poort, maar mocht dit niet het geval zijn, dan dien je nog wel een adapter voor het stopcontact aan te schaffen. Een grote verbetering op zijn voorganger is verder dat je deze keer twee controllers krijgt meegeleverd, waardoor je gelijk kan Mario Kart kan spelen met iemand anders.

Opslaan

De presentatie van de games is erg overzichtelijk en ze spelen precies zoals je ze herinnert. Nintendo heeft echter een aantal handige snufjes toegevoegd die zelfs de moeilijkste games wat makkelijker maken. Zo kun je te allen tijden de games opslaan en kun je via dezelfde functie terugspoelen naar een eerder moment. Perfect om net die paar geïncasseerde klappen in Super Punch Out!! ongedaan te maken of net die sprong in Mega Man X wel te redden. Dit soort toevoegingen maken de collectie meer dan alleen een gadget met bekende games.

Na het aansluiten van het kleine kastje, liep ik al vrijwel direct tegen het eerste probleem aan: de lengte van de twee meegeleverde controllers. Toen de NES Classic vorig jaar uitkwam, was één van de gebreken te korte controller-kabels en dat is ook nu het geval. Nintendo heeft de kabels een halve meter langer gemaakt, maar dit is helaas nog niet lang genoeg.

Resetten

Daarnaast dient de fysieke reset-knop op de console ingedrukt te worden om terug te gaan naar het menu. Dit klinkt logisch, maar een handigere manier zou zijn middels een knoppencombinatie op de controller. Dit is een manier die in eerdere gamecollecties al is toegepast, dus het is opmerkelijk dat hier niet voor is gekozen. Nu de twee gebreken zijn besproken, is het tijd om te kijken naar wat de SNES Classic een must-buy maakt: de games.

Het grappige met dit soort collecties is dat je games die je vroeger grijs hebt gespeeld in een volledig ander daglicht kunt zien. Een goed voorbeeld hiervan is de originele Super Mario Kart. Hoogstwaarschijnlijk heb je de meest prachtige herinneringen aan deze titel, maar wanneer je hem in 2017 opnieuw speelt kom je erachter dat deze de tand des tijds niet heel goed heeft doorstaan en niet meer te vergelijken is met de meest recente versie. Tegelijkertijd staan er op de SNES Classic Mini tijdloze klassiekers als Super Mario World, Donkey Kong Country, Super Metroid en The Legend of Zelda A Link to the Past die het de wat hogere prijs van rond de negentig euro meer dan waard maakt.

Met 21 voorgeprogrammeerde games mag hij er dan wel minder hebben dan de NES Mini, toch zijn de toegevoegde games van een veel hogere kwaliteit dan die van de NES. De console is een eerbetoon aan de games uit dat tijdperk, waardoor de collectie die erop staat een stuk beter en solider is dan die op de NES Classic.

Tot slot wil ik nog één game in het speciaal aankaarten: Star Fox 2. Het cadeautje van de collectie, want deze game is nog niet eerder uitgebracht. Voordat de game volledig was afgerond, werd hij gecanceld door Nintendo, maar speciaal voor deze release hebben ze het dit alsnog gedaan. Om een lang verhaal kort te houden: verwacht er niet al teveel van. De game weet nieuwe elementen toe te voegen aan de originele Star Fox, maar ook voor die tijd waren de 3D-effecten al gedateerd (de reden waar de game naar het schijnt om gecanceld is) en speelt het allemaal vrij stroef. Het is mooi dat Nintendo de titel heeft toegevoegd, maar het is geen reden om de SNES Classic speciaal ervoor aan te schaffen.

Conclusie:

Tot op heden is er nog nooit een gamecollectie geweest waarin een dusdanige hoeveelheid parels van games in één is samengevoegd. Met titels als Zelda, Mario, Kirby en Final Fantasy krijg je een gigantische hoeveelheid gameplay voorgeschoteld. Hoewel de controller-kabels aan de korte kant zijn en de manier waarop je terug naar het menu gaat niet geheel praktisch is, is de mini SNES het perfecte cadeau voor deze feestdagen….mits je er eentje kan vinden.

De Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System is nu beschikbaar

Marc de Haas

Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System