De wereld van whisky is enorm groot, maar tegelijkertijd best conservatief. Bij Glenfiddich willen ze de boel een beetje wakker schudden en daarom zijn ze de The Experimental Series begonnen.
Door te experimenteren wil men op zoek gaan naar nieuwe manieren om whisky te maken en op deze manier nieuwe smaken ontdekken. Sinds kort zijn de eerste twee resultaten van deze experimenten op de markt: IPA Experiment en Project XX.
Glenfiddich IPA Experiment
Wie een beetje verstand van bier heeft, herkent de afkorting IPA bij deze whisky. De letters staan voor India Pale Ale, een biersoort uit Engeland die bekend is om de extra hop en de daarbij behorende bitterheid en citrustonen. Bijzonder aan dit experiment is dat het idee van buiten kwam. Het was namelijk bierbrouwer Seb Jones van de Speyside Craft Brewery die bij Glenfiddich aanklopte met een voorstel voor een samenwerking. Hij bleek op precies het juiste moment langs te komen en mocht direct aan de slag.
Zijn opdracht was het brouwen van een IPA, die de kenmerkende smaak van dat bier aan houten vaten zou meegeven. Dat vergde een andere manier van brouwen. Het ging immers niet in de eerste plaats om het maken van een goed bier, maar om het zo goed mogelijk prepareren van het vat waar later de whisky in zou gaan. Seb Jones zocht hiervoor vooral hopsoorten waarvan de smaak makkelijk in het hout zouden trekken. Nadat eenmaal de ultieme IPA was gemaakt en deze een tijd in het vat had gezeten, was het tijd om het bier voor whisky te vervangen.
Het resultaat is de IPA Experiment, een whisky met duidelijke eigenschappen van een IPA. Dat merk je al direct als je de fles openmaakt en de whisky in het glas schenkt. Je ruikt de citrus en de subtiele bitterheid van de hop. Bij het proeven voegt zich daarbij nog vanille van het eikenhouten vat. Heel bijzonder. Je kunt deze whisky puur drinken of on the rocks met een dun schilletje bloedsinaasappel om het bittere en de citrus nog verder te accentueren.
Glenfiddich Project XX
Bij dit experiment gaat het niet om bijzondere vaten, maar om het bundelen van kennis. In veel landen heeft Glenfiddich een ambassadeur die het merk voor de lokale markt promoot. In Nederland is dat Tony van Rooijen. Glenfiddich nodigde 20 van deze ambassadeurs uit in Schotland en gaf deze wijze mannen toegang tot de pakhuizen van de distilleerderij. Daar mocht iedereen een favoriet vat uitzoeken. Welke vaten dat zijn, is niet bekend. We weten dus niets over de leeftijd en de soorten vaten die zijn geselecteerd.
Wat wel bekend is, is het feit dat Malt Master Brian Kinsman van deze 20 vaten een mooie blend heeft gemaakt. Deze is nu te koop onder de naam Project 20. Bijzonder aan de fles is de vingerafdruk die is opgebouwd uit de 20 vingers van de deelnemende ambassadeurs. Opvallend aan deze whisky is de lekker zoete neus als je aan het glas ruikt. Die zoetheid proef je ook samen met hout en vanille van de verschillende vaten die zijn gebruikt. Wil je deze whisky on the rocks drinken, voeg dan een randje zeezout toe aan je glas.
De Glenfiddich IPA Experiment (€51,99) en de Project XX (€53,99) zijn nu te koop bij de betere slijter.