Unieke whisky: Talisker Glacial Edge 45 year old

Talisker Glacial Edge 45 year old
Foto’s: Talisker

De smaak van een echt goede whisky komt vooral van de vaten waarop deze is gerijpt. Veel merken experimenteren met tijd, het soort vat en ook de behandeling van het vat. Bij Talisker hebben ze een paar van die factoren gebruikt voor een ultieme whisky: de Talisker Glacial Edge 45 year old.

Allereerst valt de leeftijd van de whisky op. Het is misschien kort door de bocht, maar vaak staat een hoge leeftijd garant voor een bijzondere whisky. Een vatrijping van 45 jaar is uitzonderlijk lang en zorgt voor intense en bijzondere smaken. Bij deze whisky zijn ze bij Talisker nog een wilde stap verder gegaan.

Bijzondere reis

Het is namelijk ook de toestand van het vat die bijdraagt aan de smaak. Hoe beter het hout en de whisky met elkaar in contact zijn, hoe mooier de smaken van het vat in de drank gaan zitten. In dit geval hebben de vaten, waarin de Talisker Glacial Edge 45 year old zijn laatste dagen heeft doorgebracht, een bijzondere reis gemaakt.

In totaal zijn er 12 vaten van Amerikaans eiken gebruikt. Door het hout met vuur te behandelen ontstaat een donkere laag. Dit noemen ze in de whiskywereld ‘charred’. Dit proces zorgt ervoor dat twee chemische onderdelen van het hout, hemicellulose en lignine, worden afgebroken. Hierdoor ontstaan smaken die het zo goed doen in whisky. Denk aan geroosterde noten, karamel, zoethout, kaneel en chocolade, maar ook boter, gras en fruit.

Canada

Op zich zijn deze vaten al genoeg voor een mooie whisky, maar Talisker is een paar stappen verder gegaan. Bij de vaten is eerst de boven- en onderkant verwijderd, waarna ze zijn vervoerd naar het barre noorden van Canada. Daar zijn ze op de ijskoude vlakten 96 uur lang blootgesteld aan temperaraturen ver onder het vriespunt. Dit heeft gezorgd dat de eigenschappen van het hout nog verder zijn veranderd. Door de kou zijn er kleine barsten in het hout ontstaan. Door er later whisky aan toe te voegen, kon de drank nog dieper in het hout doordringen om daar heel erg mooie smaken op te halen.

Voor dit bijzondere rijpingsexperiment is door Talisker de samenwerking opgezocht met Parley for the Oceans. Samen met gletsjerwetenschapper Dr. Alison Criscitiello, surfer Greg Long en snowboarder Taylor Godber reisde het team van Talisker naar Canada. Daar leerden ze meer over hoe verschillende ecosystemen op aarde met elkaar verbonden zijn, van de gletsjervelden in Canada tot de zee rondom Talisker’s distilleerderij op het eiland Skye.

Cyrill Gutsch, oprichter en CEO van Parley for the Oceans: “Van gletsjerijs tot kelpwouden, alles is met elkaar verbonden en onze wereld verandert sneller dan we beseffen. Diep vanbinnen weten we dat we de manier waarop we denken en leven moeten transformeren. Deze limited edition whisky vertelt het verhaal van onze veranderende omgeving in een uniek product dat is gevormd door tijd en natuurelementen, en biedt tegelijkertijd de kans om het benodigde klimaatonderzoek, activisme en de menselijke verbinding te ondersteunen.

Je begrijpt dat zoiets een bijzondere smaakervaring heeft opgeleverd. Bij het proeven ontdek je dat deze whisky heel veel meer heeft te bieden op het gebied van zowel zoete tonen en peperigheid. Whisky-expert Charles Maclean MBE zegt over deze whisky: Een uitstekende Talisker, vol, rond en complex, maar toch vitaal en levendig. Het karakter van de distilleerderij is prachtig aangepast door de leeftijd, maar nog steeds erg duidelijk aanwezig”.

Aan zoiets bijzonders hangt natuurlijk ook een bijzonder prijskaartje. Talisker Glacial Edge 45 Year Old Single Malt Scotch Whisky is verkrijgbaar bij geselecteerde retailers en via Malts.com voor €5.299,-. Hiervan gaat wel een deel naar het goede doel. Een deel van de opbrengst van Talisker Glacial Edge 45 Year Old wordt gedoneerd aan Parley, ter ondersteuning van het gemeenschappelijke doel om mariene ecosystemen wereldwijd te beschermen en te behouden.

Talisker Glacial Edge 45 year old