Whiskyproeverij: Auchentoshan American Oak

whisky

Er bestaan zo vreselijk veel verschillende soorten whisky dat het voor de liefhebber moeilijk is om een keuze te maken. Kenners weten de weg wel te vinden bij de (online) slijter, maar waar begin je als je niet zoveel kennis in huis hebt?

Dan heb je soms een goed advies nodig. Zo’n advies wil ik je graag geven. Ik heb onlangs de Auchentoshan American Oak ontdekt, een goede en toegankelijke whisky voor iedereen die eens wat verder probeert te kijken dan de geijkte merken. Bovendien is het een whisky met een bijzonder verhaal.

Extra veel smaak

Auchentoshan is namelijk de enige overgebleven distilleerderij in Schotland die de zogenaamde spirit (de basis voor een whisky) 3 maal distilleert. Hierdoor krijgt de spirit extra veel smaak. Deze uitvoering is na het distilleren voor een paar jaar weggezet in eikenhouten vaten waar eerder bourbon ingezeten heeft.

Het eindresultaat is een prima whisky die iedere liefhebber zal bekoren. Als eerste vanwege het relatief lage alcoholpercentage van 40%. Als je de whisky inschenkt en bekijkt valt vervolgens de mooie kleur op: een gouden glans in het glans.

Proefnotities

Zoals het hoort ruik je daarna aan het glas om vanille en kokos te ontdekken. Tijdens het proeven ontwikkelen die smaken zich en voegt zich er ook nog citrus en zoet fruit bij. Bovendien voelt de Auchentoshan American Oak lekker romig aan in de mond.  Die smaken blijven na het doorslikken vervolgens nog even hangen.

Kortom: de Auchentoshan American Oak is een toegankelijke whisky met veel smaak en (niet geheel onbelangrijk) met een schappelijke verkoopprijs van rond de 35 euro.

distilleren