Ardbeg is de eerste distilleerderij in de ruimte

ruimte-whisky

Er zal in het verleden vast wel eens een flesje whisky zijn meegegaan tijdens een reis naar de ruimte, maar wat de Schotse distilleerderij Ardbeg doet is echter uniek en nooit eerder gedaan.

Ardbeg stuurde 3 jaar geleden een buisje met whisky naar het International Space Station. Daar cirkelde de drank, 1045 dagen lang, iedere dag 15 keer rond de Aarde en dat op een plek zonder zwaartekracht. Tegelijkertijd bewaarde Ardbeg een exact hetzelfde buisje whisky in hun eigen distilleerderij op het eiland Islay. Op 12 september 201 komt de whisky weer aan op Aarde waarna het zal worden vervoerd naar een laboratorium in Texas.

Verschillen

Daar zullen wetenschappers, samen met Dr. Bill Lumsden van Arbeg, gaan kijken naar de verschillen tussen de twee buisjes. Normaal gesproken zijn de duur van het rijpingsproces en het soort vaten waarin dat gebeurd de belangrijkste factoren bij het bepalen van de smaak tijdens het rijpen van een whisky, maar wie weet heeft zwaartekracht ook een invloed. In 2015 weten we het, dan komen de resultaten van het onderzoek naar buiten. Tot die tijd moeten we het doen met ‘gewone’ whisky. Bijvoorbeeld de Ardbeg Galileo die ter ere van dit project is gemaakt.

ardberg