Een bed, daar slaap je het hele jaar in. Maar de omstandigheden waarin dat gebeurt, die veranderen natuurlijk wel in de loop der maanden. Hoe pas je je bed iedere keer weer aan de seizoenen aan?
Warm, en dan weer koud
Ons landje ligt direct aan zee. Voor het klimaat betekent dat, dat we geen al te grote extremen kennen. De zee is er altijd om de boel wat te matigen. In de winter zorgt hij ervoor dat het nooit heel lang en heel hard zal vriezen, omdat er van de zee altijd wat warmte af komt. En in de zomer koelt hij de boel juist een klein beetje af; een windje over zee staat synoniem voor koelere lucht.
Echte extremen, winters waarin de temperatuur wekenlang niet boven het vriespunt uitkomt, afgewisseld met zomers waarin het maandenlang niet koeler dan 30 graden wordt, die kennen we dus niet. Dat betekent echter nog niet dat onze seizoenen niet flink van elkaar verschillen. Alhoewel de winters de laatste jaren niet erg koud te noemen zijn, kijken we in de zomer niet meer op van een hittegolf meer of minder. Hoe pas je je slaapkamer iedere keer weer aan het seizoen aan? Want het moge duidelijk zijn dat je in de winter op zoek bent naar warmte, en in de zomer juist enorm naar verkoeling.
Werk met laagjes
Net als met kleding, is ‘laagjes’ hier het toverwoord. Zorg voor beddengoed dat je makkelijk aan kunt passen aan de temperaturen. Een 4-seizoenen dekbed is eigenlijk onmisbaar. In de zomer kies je voor de dunste variant, in de lente en herfst voor de wat dikkere en in de winter combineer je deze twee tot een extra warm geheel.
Om het op de allerwarmste zomerdagen nog wat koeler te maken, kun je ervoor kiezen deze nachten helemaal zonder dekbed te slapen. Alleen een laken is dan al vaak voldoende. Op dezelfde manier kun je het tijdens een hele koude winternacht iets warmer krijgen door naast het dekbed ook een bedsprei te gebruiken om je toe te dekken. Zo maak je optimaal gebruik van alle mogelijke laagjes.
Natuurlijk is er nog meer wat je kunt doen om je slaapkamer door de seizoenen heen te helpen. Zorg voor goede zonwering, dat scheelt in de zomer zo een paar graden. Kies je voor isolerende ramen en een rolluik, dan houdt dat in de zomer niet alleen de warmte buiten, maar in de winter ook de warmte juist weer binnen. Vergeet echter niet om regelmatig te ventileren, door zo nu en dan een raam open te zetten of luchtroosters te gebruiken. De aanvoer van frisse, en de afvoer van ‘vieze’ lucht is in je slaapkamer wel heel belangrijk namelijk.