Eten en drinken was voor Salvador Dalí ook een vorm van kunst. Een diner was bij hem niet zo maar een etentje, maar een artistiek bacchanaal waarbij wijn een belangrijke rol speelde. Hoe belangrijk kun je zien in het boek The Wines of Gala dat voor het eerst sinds 1978 weer gedrukt gaat worden.
Vorig jaar bracht uitgeverij Taschen het boek Dalí: Les Diners de Gala opnieuw uit en nu volgt dus het boek over wijn. In 296 bladzijden kom je te weten hoe de beroemde kunstenaar over wijn dacht en wat zijn favorieten waren. Dit alles is natuurlijk voorzien van unieke illustraties van Dalí zelf.
Frivole wijnen
Salvador Dalí werkte vooral op gevoel en emotie en dat principe paste hij ook toe op wijnen. Daarom zijn ze in het boek niet ingedeeld op kleur, druif of streek, maar op de bijpassende gemoedstoestanden. Zo zijn er frivole wijnen, onmogelijke wijnen en wijnen van het licht. Of zoals de kunstenaar het zelf ooit verwoordde: “Een echte connaisseur proeft geen wijn, maar ontdekt zijn geheimen”.
Het boek Dalí: The Wines of Gala verschijnt op 1 december via Taschen. ISBN: 978-3836567725