Frankey brengt ode aan liedjes over Amsterdam

Willy Alberti

Niet lang nadat er een beeldje van Eberhard van der Laan van zijn hand verscheen op de gevel van Paradiso is kunstenaar Frankey alweer terug met een nieuw project. Dit keer staan liedjes over Amsterdam centraal.

We schrijven bewust ‘liedjes over Amsterdam’ in plaats van Amsterdamse artiesten, want er is ook een Brabantse artiest meegenomen in het project. Het is dus een eerbetoon aan de meest bezongen stad van het land. Om over Mokum te zingen (of rappen) hoef je dus geen Amsterdammer te zijn.

Willy Alberti

De teksten zijn te zien in een vijftal tramhaltes in de stad. Bij elke locatie lees je ook een tekst die echt over die plek gaat. Met daarnaast een portret van de uitvoerende artiest. Zo zie je op het Rembrandtplein Willy Alberti met een tekst uit het nummer Rembrandtplein: “Een terras vol festijn, brengt weer Mokumse gein, op het Rembrandtplein. Met een pils in de zon, bij een accordeon, op het Rembrandtplein.”

André Hazes

Natuurlijk ontbreekt André Hazes niet in dit eerbetoon. Hij is te vinden op het Leidseplein met een tekst uit het nummer Mijn Leidseplein: “Waar vind je nou een ijsbaan in de stad. Op de plaats waar je ’s zomers nog een pilsje hebt gehad. Praat maar raak over de stad. Maar kom niet aan het hart. Mijn Leidseplein.”

Ramses Shaffy

Bij de halte Halte Dam/Mozes en Aäronstraat staat Ramses Shaffy die in het nummer Hallelujah Amsterdam de volgende tekst zong: “Hallelujah Amsterdam. Daar waait een nieuwe wind over de Dam. Over ’t Spui en het Rokin. En zet de tijd niet terug, het heeft geen zin. Want het gaat verder, het gaat door. En ik heb je lief, oho.”

Extince

De eerder genoemde Brabander is rapper Extince. In het nummer Viervoeters neemt hij je mee op een nachtelijk avontuur door de stad. Daarvoor pakt hij de tram om over te stappen bij halte Halte Overtoom/Rhijnvis Feithstraat (waar toen nog Sanders Meubelstad zat): “Zo gezegd, zo ge-digi daan.”

Yung Internet

De nieuwe generatie is vertegenwoordigd door Yung Internet. Yung Mau, Yelli en DJ Hyperlink hebben al menig ode aan de stad en het Amsterdamse nachtleven gebracht. Frankey koos voor halte Koningsplein een stuk tekst uit Binnenstad: “Losgeslagen op het Koningsplein bij de kerk. Met een fles stoli, net gehaald bij de Sterk. Alleen nog effe bellen en dan gaan we aan het werk. En dan zijn we op whatever in het motherfucking centrum.”

Het project is een samenwerking met JCDecaux. Eerder maakte Frankey een glas-in-lood versie van Johan Cruijff bij de halte van tram 14. Dit beviel zo goed dat Frankey nog een keer iets met tramhaltes mocht doen. Hij kreeg hierbij carte blanche. Met dit project hoopt Frankey door middel van muziek verbinding te maken tussen de stad en de bezoekers van de stad.

Yung Internet

Ramses Shaffey

André Hazes

Extince