Reflex Gallery in Amsterdam presenteert vanaf 7 april Art History, een solo-expositie van de bekende Britse fotograaf Miles Aldridge. Sinds de jaren negentig maakt Aldridge naam met kleurrijke en vervreemdende foto’s van prachtige vrouwen in glamoureuze settings. Reflex laat een selectie van zijn nieuwste werk zien.
Miles Aldridge (Londen, 1964) werkte voor zijn meeste recente series samen met Maurizio Cattelan, Gilbert & George en Harland Miller. De fotograaf refereert daarbij aan het werk van deze beroemde kunstenaars en combineert dit met zijn eigen, kenmerkende stijl. De titels van de series spreken voor zich: (after Cattelan), (after Gilbert & George) en (after Miller). In de laatste twee series wijkt de fotograaf af van zijn vertrouwde techniek en maakt hij voor het eerst gebruik van fotogravure en zeefdruk.
Klassieke oudheid
Tijdens de expositie zijn naast de (after) series ook unieke polaroids en een aantal nieuwe, nog nooit eerder getoonde, werken te zien. Hierbij grijpt Aldridge terug op de klassieke oudheid en de iconische stijl van Renaissance schilders als Botticelli en Lucas Cranach.
Hoewel gestart in de modefotografie, is het werk van Miles Aldridge niet meer weg te denken uit de kunstwereld. Zijn foto’s zijn tentoongesteld in musea wereldwijd en opgenomen in de collecties van onder meer het Victoria and Albert Museum in Londen, National Portrait Gallery in Londen en The International Center of Photography in New York.
Daarnaast is zijn werk gepubliceerd in toonaangevende bladen als Harper’s Bazaar, W, GQ, The Face, Numéro, Vogue, The New York Times en TIME magazine. Twee van zijn foto’s voor TIME magazine werden genomineerd als beste covers van 2017. Verder fotografeerde Aldridge ook voor merken en ontwerpers, zoals Longchamp, MAC Cosmetics, Lavazza, Karl Lagerfeld, Yves Saint Laurent en Paul Smith.
Vrouw in de hoofdrol
Als inspiratiebron voor het werk van Miles Aldridge dienen onder meer de filmregisseurs Derek Jarman, David Lynch en Federico Fellini, de fotograaf Richard Avedon en het psychedelische werk van zijn eigen vader, grafisch ontwerper Alan Aldridge. Hij staat vooral bekend om zijn levendige, felgekleurde beelden die cinematografisch van opzet zijn. Filmische vertelling, Hollywood-verlichting en haarfijne aandacht voor detail worden hierbij gecombineerd. Zijn werk, met veelal de vrouw in de hoofdrol, is tegelijkertijd zowel glamoureus als surrealistisch.
Miles Aldridge heeft al vaker solo-exposities gehad in Reflex Gallery. Samen met galerie-eigenaar Alex Daniëls heeft hij ook verschillende publicaties uitgegeven, waaronder The Cabinet (2007), Acid Candy (2008), Kristen (2011), One Black & White and Twenty Colour Photographs (2014) en (after Cattelan) (2017).