Junk & Pure Junk in Reflex Gallery

Keith Coventry - Reflex Gallery Amsterdam
Keith Coventry

De Amsterdamse Reflex Gallery presenteert vanaf 24 februari de expositie Junk & Pure Junk van Keith Coventry. Voor het eerst zijn de abstracte schilderijen van de Britse kunstenaar dan in Nederland te zien. Speciaal bij de tentoonstelling wordt ook een boek uitgegeven, inclusief essay van de bekende kunsthistoricus Sir Norman Rosenthal.

Tijdens de expositie in Reflex Gallery is een selectie schilderijen van Keith Coventry te zien in monochroom wit, evenals werk in goud en kleur. Ook showt de galerie drie van zijn bekende Council Estate Drawings. Alle schilderijen zullen voor de eerste keer worden tentoongesteld.

Logomania

Door middel van een modernistische beeldtaal stelt Coventry sociaal-politieke onderwerpen aan de kaak. Hij eigent zich hierbij wereldberoemde symbolen van de consumptiemaatschappij toe. Favoriet uit deze ‘junk culture’ zijn de gouden bogen van het McDonald’s-logo. Coventry speelt met de rondingen van het logo om een opvallend, minimalistisch effect te bereiken. De bekende ‘M’ wordt hiermee in een nieuwe context geplaatst. De kunstenaar nodigt de toeschouwer in de galerie vervolgens uit om met een andere, frisse blik naar het logo te kijken.

Torenflats

Ook zijn er werken te zien uit de serie Estate Paintings. In deze reeks staat de architectuur van de sociale woningbouw in Londen centraal. Coventry heeft abstracte, gekleurde blokpatronen van de beruchte torenflats gemaakt. Deze patronen zijn te vergelijken met het schilderwerk van de Russische constructivist Kazimir Malevich (1879-1935). Met deze modernistische stijl keert Coventry terug naar de oorspronkelijke, utopische ideeën achter de stedelijke projecten, die tegenwoordig algemeen als een mislukking worden beschouwd. De kunstenaar is van mening dat de sociale huisvesting aan het begin van de 20ste eeuw een belofte was die niet is nageleefd.

Londen inspireert

De grootste inspiratiebron voor Coventry is zijn directe woonomgeving in het centrum van Londen. Hij stelt dat het maken van kunst gaat over de dingen die hem omringen. Ondanks de sociaal-politieke ondertoon in zijn werk is de houding van de kunstenaar ambivalent: “Ik heb geen boodschap. Mensen kunnen de ene of de andere kant kiezen. Ik heb geen enkele strijdige of didactische houding”.

Over de kunstenaar

Keith Coventry (1958) volgde zijn opleiding aan de progressieve Chelsea School of Art in Londen. Verder exposeerde hij in 1997 tijdens de legendarische tentoonstelling Sensation in de Royal Academy of Arts. Tijdens deze tentoonstelling, mogelijk gemaakt door Charles Saatchi, waren veel werken te zien van de Young British Artists. Deze groep jonge kunstenaars domineerde destijds de kunstscene in Groot-Britannië. Coventry maakte hier ook deel van uit. Saatchi was één van zijn eerste verzamelaars. Tegenwoordig is werk van Coventry wereldwijd opgenomen in collecties van musea, waaronder Tate Modern in Londen en het MoMa in New York.

Junk & Pure Junk van Keith Coventry is te zien van 24 februari tot 4 april 2018.

Reflex Gallery
Weteringschans 79a
Amsterdam

Keith Coventry - Reflex Gallery Amsterdam
Keith Coventry, Junk Painting IV (2012) – Courtesy Reflex Gallery Amsterdam & Pace London
Keith Coventry - Reflex Gallery Amsterdam
Keith Coventry, Junk Painting V (2012) – Courtesy Reflex Gallery Amsterdam
Keith Coventry - Reflex Gallery Amsterdam
Keith Coventry, Junk Painting XI (2012) – Courtesy Reflex Gallery Amsterdam & Pace London
Keith Coventry - Reflex Gallery Amsterdam
Keith Coventry, Pure Junk XVI (2016) – Courtesy Reflex Gallery Amsterdam (Foto: Damian Griffiths)