Kleurrijk werk van Michael Craig Martin in Reflex Amsterdam

Michael Craig-Martin, Reflex Amsterdam
Michael Craig-Martin, Untitled (with glasses), 2020 (Alle afbeeldingen © Michael Craig-Martin, Courtesy Gagosian London & Reflex Amsterdam)

Vanaf 2 oktober is in Reflex Amsterdam de expositie All Things Considered van Michael Craig-Martin te zien. De Iers-Britse kunstenaar, die onlangs 80 jaar is geworden, toont een selectie kleurrijke, minimalistische schilderijen van alledaagse objecten.

Michael Craig-Martin schildert in levendige kleuren. Met sterke contouren worden hedendaagse gebruiksvoorwerpen als zonnebrillen, rolkoffers, smartwatches, coffee to go-bekers en sneakers sculpturaal. De scherp afgebakende kleurvlakken contrasteren met de gedurfde minimalistische lijnen. Door zijn krachtige en gestileerde manier van tekenen krijgen herkenbare objecten een specifieke uitstraling.

Dynamische, felgekleurde schilderijen

De beeldend kunstenaar geniet internationale bekendheid in meerdere disciplines, maar verlegde in de jaren ’90 zijn focus op het schilderen. De expositie in Reflex Amsterdam laat werken van de laatste zes jaar zien. Alle schilderijen zijn gemaakt met acryl op aluminium, in Craig-Martins dynamische en kenmerkende stijl.

Het alledaagse leven van nu

De getoonde werken lijken tijdloos in hun vorm en kleuren, maar hebben juist nu een sterke zeggingskracht. Het grootste deel van de werken maakte Craig-Martin in 2020, het jaar waarin we werden getroffen door een pandemie en waarin het mondkapje een alledaags voorwerp werd. Een werk als Untitled (mask) is daar het beeldend bewijs van.

Het afbeelden van het alledaagse verandert voortdurend. Het afgelopen jaar spendeerden we onze tijd grotendeels thuis, omringd door onze spullen. Met sommige van deze spullen kregen ook een andere relatie, zoals laptops om via Zoom of Teams contact te hebben met collega’s en docenten, of noise cancelling koptelefoons om rustig thuis te kunnen werken. De aandachtige blik van Craig-Martins maakt de kijker bewust van de schoonheid van dagelijkse gebruiksobjecten, die tegelijkertijd een duidelijk beeld geven van de tijd waarin we leven.

Over de kunstenaar

Michael Craig-Martin (Dublin, 1941) groeide op in de Verenigde Staten en volgde in de jaren ’60 opleidingen aan Fordham University (New York) en Yale University (New Haven). Daarna keerde hij terug naar Europa en speelde hij een prominente rol in de Britse conceptuele kunst. Ook was Craig-Martin een invloedrijke docent aan het Goldsmiths College of Art in Londen, met studenten als Damien Hirst, Gary Hume en Sarah Lucas, later bekend als de Young British Artists. De kunstenaar woont en werkt in Londen.

Het werk van Craig-Martin is opgenomen in de collecties van een groot aantal musea, waaronder het MoMA in New York, Centre Georges Pompidou in Parijs, Tate in Londen en Kunstmuseum Den Haag. Tot recente exposities behoren Sculpture bij Gagosian Gallery in Londen, Quotidian bij Cristea Roberts Gallery in Londen en NOW, een reizende tentoonstelling in China. All Things Considered bij Reflex Amsterdam is zijn eerste solo-expositie in Nederland.

Boeklancering

Bij de opening van de expositie lanceert de galerie ook een boek met de meest recente werken van Craig-Martin. Voor deze nieuwe uitgave heeft Axel Rüger, kunsthistoricus en CEO van de Royal Academy of Arts in Londen, een essay geschreven.

All Things Considered van Michael Craig-Martin duurt t/m 15 december 2021.

Reflex Amsterdam
Weteringschans 79A
Amsterdam

Michael Craig-Martin, Reflex Amsterdam
Michael Craig-Martin, Untitled (smartwatch magenta), 2020
Michael Craig-Martin, Reflex Amsterdam
Michael Craig-Martin, Untitled (with suitcase), 2020
Michael Craig-Martin, Reflex Amsterdam
Michael Craig-Martin, Untitled (sunglasses blue 2), 2021
Michael Craig-Martin, Reflex Amsterdam
Michael Craig-Martin, Untitled (with coffee cup), 2020