Winterse duisternis door fotograaf Todd Hido

Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11389-3087), 2014

Momenteel is bij Reflex Gallery in Amsterdam het nieuwste werk van Todd Hido te bewonderen. Met Bright Black World toont de Amerikaanse fotograaf beelden van de heftige, donkere winter in Noord-Europa.

De foto’s zijn het resultaat van Hido’s verkenning van het hoge noorden tijdens de winterperiode. Achter de beelden schuilt behalve de realiteit van klimaatverandering ook de dreiging van eeuwige duisternis. Met Bright Black World wil de fotograaf dus enerzijds een politiek statement maken en anderzijds zijn belangstelling tonen voor Scandinavische mythologie, Ragnarök en de gedachte van Fimbulwinter: een winter die nooit eindigt.

Ontbreken van zonlicht

In een donker bos is het onduidelijk of de zon achter de bomen ondergaat of juist opkomt. Midden in de winter zijn zonsopgang en zonsondergang nagenoeg gelijk. Het licht breekt slechts een uur lang door de wolken en vervaagt vervolgens al gauw. Boven de loodkleurige horizon van de Noorse zee schemeren grijze wolken in spiraalvormige, mysterieuze vormen. In een ander beeld met land en lucht vallen de zware sneeuwwolken neer als een veiligheidsdeken.

Weinig mensen

De besneeuwde vergezichten, verstoken van menselijke aanwezigheid, weerspiegelen op treffende wijze de schoonheid van verlaten plekken. Sneeuwvlokken hechten zich vast aan de cameralens. Twee in het oog springende portretten van vrouwen herinneren ons eraan dat dit gebied voor sommigen toch een thuis is. In andere scènes refereren straatverlichting, motelborden en een begraafplaats aan de levenscyclus van een gemeenschap voor wie de ontberingen van de winter worden beloond met het eindeloze licht van de zomer.

Nieuw hoofdstuk

Na het imposante boek Intimate Distance, waarin Hido zijn jeugd in de Verenigde Staten onderzocht, voelde hij zich klaar om nieuwe horizonten te verkennen: “Toen ik dat hoofdstuk had afgesloten, stond ik erg open voor het fotograferen op verschillende plaatsen. Ik volgde de sneeuw. Daar begon ik opnieuw en was in staat om een bredere reflectie te maken over de tijd waarin we leven, iets wat duidelijk op wereldschaal zou moeten gebeuren.”

Over de fotograaf

Todd Hido (1968) is gevestigd in San Francisco en is internationaal bekend vanwege zijn filmische foto’s. Zijn autonome werk is gebundeld in boeken en gepubliceerd in toonaangevende bladen als Artforum, The New York Times Magazine, TIME, Vanity Fair en WIRED. Ook is het opgenomen in de collecties van een groot aantal musea, waaronder het Guggenheim Museum in New York, Los Angeles County Museum of Art en San Francisco Museum of Modern Art.

Aanwezig op Unseen

Bright Black World is te zien in Reflex Gallery tot en met 17 november 2018. Tijdens de opening van de expositie is ook het laatste, gelijknamige fotoboek van Todd Hido gelanceerd. Gelijktijdig met de expositie in de galerie, presenteert Reflex Gallery ook enkele werken van Todd Hido op de fotografiebeurs Unseen Amsterdam (vrijdag 21 t/m zondag 23 september). Op zaterdag 22 september om 16:00 uur zal Todd Hido er zijn nieuwste fotoboek Bright Black World signeren.

Reflex Gallery
Weteringschans 79a
Amsterdam
Open: dinsdag t/m zaterdag van 11:00 tot 18:00 uur

Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11599-5811), 2014
Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11755-2192), 2017
Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11793-9406), 2017
Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11797-3252,) 2017
Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11798-3868), 2017
Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11799-3893), 2017
Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11692-492), 2016
Todd Hido - Reflex Gallery Amsterdam
Todd Hido – Untitled (#11896-4220751), 2018

Alle foto’s © Todd Hido, met toestemming van Reflex Gallery Amsterdam.