Muziektips voor het weekend (deel 109)

Arcade Fire
Arcade Fire. Foto: Michael Marcelle

En we blijven doortellen. Inmiddels is dit de 109ste keer dat we op vrijdagmiddag muziektips met je delen. We begonnen tijdens een van de eerste lockdowns en we gaan door in een tijd dat gelukkig alles weer kan. De komende dagen gaan we bijvoorbeeld weer een aantal concerten bezoeken. Wat je plannen ook zijn, muziek maakt alles beter.

Album van de week: Arcade Fire

Sinds de release van Funeral in 2004 hebben we een zwak voor Arcade Fire. In de tussenliggende jaren hebben we genoten van hun muziek, maar er waren ook momenten dat we een beetje uitgekeken leken te raken. Hun laatste album, Everything Now, was bijvoorbeeld net even te kitscherig. Met het vandaag uitgebrachte WE lijkt de band zich te revancheren. Overrompelend als in de beginjaren is het niet meer, maar de nummers op WE zijn wel erg mooi. Het vuur lijkt weer volop te branden en dat laat zich vertalen in liedjes vol passie en fraaie muzikale vondsten.

Bob Dylan

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Bob Dylan zijn debuutalbum uitbracht. Speciaal voor dit jubileum heeft Dylan een aantal van zijn meest iconische liedjes opnieuw opgenomen. Hoe dat precies is gegaan is niet duidelijk, want op Subterranean Homesick Blues 2022 klinken de vocalen opvallend goed. Net als de rest van het lied overigens.

Ook de beroemde video van het nummer heeft een remake gekregen. Een indrukwekkende lijst muzikanten, kunstenaars en andere creatievelingen mocht een eigen draai geven aan de beelden van Dylan met de bordjes met stukken tekst erop. Wie goed kijkt herkent onder andere Patti Smith, Wim Wenders, Bruce Springsteen, Futura, Noel Fielding, Jim Jarmusch, Bobby Gillespie en David Shrigley.

Joan Shelley & Bill Callahan

Joan Shelley deelde deze week het nieuwe nummer Amberlit Morning dat een duet is met niemand minder dan Bill Callahan. De uitkomst van deze samenwerking is alles wat je hoopt dat het is. Cyrus Moussavi en Brittany Nugent maakten de mooie video bij het nummer. Het album The Spur verschijnt op 24 juni.

Aldous Harding

Warm Chris van het Nieuw-Zeelandse Aldous Harding is een van de mooiste albums van de afgelopen maanden. Chris McD maakte een mooie video bij het nummer Tick Tock.

Nieuwe albums

Sharon van Etten

Sharon van Etten heeft de laatste jaren een indrukwekkende reeks ijzersterke albums uitgebracht. Voor het vandaag uitgekomen We’ve Been Going About This All Wrong wilde ze het net even anders aanpakken. De liedjes zijn voor het grote deel geschreven en opgenomen in de thuisstudio van Van Etten. Het zorgt ervoor dat dit album persoonlijker en doordachter klinkt dan de voorgangers, maar tegelijkertijd zorgt dat ook dat het nergens geniaal klinkt.

Rolling Blackouts Coastal Fever

De betere indierock komt deze week uit Australië. Stilzitten is geen optie bij het luisteren van het album Endless Rooms.

NEFΛEΛI

ΝΕFΛΕΛΙ komt uit Rotterdam, maar heeft Griekse roots. Muzikaal slaat ze heel mooi een brug tussen Oost en West. Je hoort Griekse, Turkse en Arabische melodieën, gecombineerd met moderne elektronica en (vervormde) zang. Zelf noemt ze Radiohead, Son Lux, Sevdaliza, Billie Eilish, Stromae als muzikale voorbeelden. Met al deze diverse invloeden weet ΝΕFΛΕΛΙ een spannend eigen geluid te maken.

Otoboke Beaver

18 liedjes in 21 minuten. Dan moet het haast wel over een punkalbum gaan. De Japanse dames van Otoboke Beaver geven inderdaad vol gas op SUPER CHAMPON. Zelf noemt de band het een “masterpiece of chaos music”.

Wolf Vanwymeersch

De Belg Wolf Vanwymeersch is vooral bekend als gitarist bij de Van Jets. Op zijn solo-album The Early Years blikt hij terug op zijn leven en de muziek die hem gevormd heeft. Dat zorgt voor fraaie persoonlijke teksten en tijdloze muziek die is beïnvloed door onder andere The Beatles en Leonard Cohen.

Black Star

Black Star

Wie het nieuwe album van Black Star wil horen, zal ongewone wegen moeten bewandelen. Het album is vooralsnog alleen te beluisteren via de podcast-app Luminary. Wie de moeite heeft gedaan om te registreren en te abonneren hoort twee legendarische rappers op tracks die geproduceerd zijn door Madlib. Liefhebbers weten genoeg!