Muziektips voor het weekend (deel 163)

Shirley Collins

Elke vrijdag geven we je tips met nieuwe muziek. Ook dit keer hebben we weer een divers en vooral lekker klinkend aanbod. Geniet ervan het komende weekend. Ook willen je nog even wijzen op wat wij vorig weekend hebben gedaan: John Coffey live is nog steeds een intense ervaring. Ga die band zien dit jaar!

Album van de week: Shirley Collins

Het muzikaal verhaal van Shirley Collins is zeer interessant. In de jaren ’50 was zij een van de drijvende krachten achter de folkrevival en ook reisde zijn met Alan Lomax door de Verenigde Staten. Haar invloed op de folkmuziek is dus erg sterk, mede dankzij de vele prachtige albums die ze uitbracht. In de jaren ’80 stopte ze plots met opnemen en optreden. Totdat er in 2016 opeens nieuwe muziek was.

Archangel Hill is het derde album sinds die opvallende comeback. Inmiddels is Shirley Collins bijna 88 jaar, maar ze maakt nog steeds met veel plezier de meest prachtige muziek. Haar stem is niet meer wat het is geweest, maar dat heeft ook zijn charme. Waar ze op dat gebied aan kracht heeft ingeleverd, maakt de muziek het goed met de fantastische arrangementen en de ingetogen begeleiding. Dit album geeft een erg mooi intiem kijkje in de nadagen van een indrukwekkende muziekcarrière.

Foo Fighters

De Foo Fighters pakken de draad weer op na het tragisch verlies van hun drummer Taylor Hawkins. Deze week maakte de band bekend dat Josh Freese de plek op de drumkruk over gaat nemen. Daarnaast deelden ze een opvallende nieuwe single. Dat opvallend slaat op twee dingen in het nummer Show Me How. Ten eerste de invloeden uit genres als Dream Pop en Shoegaze en ten tweede de stem die je naast die van Dave Grohl hoort. Dat is niemand minder dan zijn eigen dochter Violet.

Depeche Mode

Een andere band die zich na een tragisch verlies heeft herpakt met mooie muziek is Depeche Mode. Het nummer Wagging Tongue was altijd al een van de opvallendste nummers op het nieuwe album Memento Mori vanwege de stemmige tekst. Nu het een single is geworden is er ook een clip gemaakt bij het nummer. De regie daarvan was in handen van The Sacred Egg dat hierbij de hulp kreeg van Anton Corbijn.

Royal Blood

Binnenkort geeft Royal Blood een flink aantal optredens in Nederland. De kans is groot dat de nieuwe single Mountains at Midnight het erg goed zal doen bij de fans.

Buck Meek

Na de triomftocht van Big Thief langs de concertzalen is het nu weer de beurt aan het solowerk van de individuele bandleden. Zo komt gitarist Buck Meek met nieuwe muziek en bezoekt hij ons land voor twee festivals en een concert.

Bonnie “Prince” Billy

Na twee gezamenlijke albums met muzikale vrienden is het weer tijd voor het eerste solo-album van Bonnie “Prince” Billy sinds 2019. Bananas is de eerste single van die plaat. Grappig is dat filmmaker Ethan Osman een video bij het nummer maakte zonder het eerst gehoord te hebben. Hij liet het werk enkel baseren op instructies van de zanger.

Dua Lipa

We weten nog steeds niet of we nu wel of geen zin hebben om de Barbie-film te gaan zien. Wat we wel weten is dat het met de muziek in de film wel goed zit.

Nieuwe albums

Arlo Parks

Een tweede album na een veelgeprezen debuut is voor veel artiesten het spannendste deel van hun carrière. De vraag is immers of het debuut een gelukstreffer was of dat de artiest in kwestie echt talent bezit. Bij Arlo Parks kunnen we, nu we het tweede album hebben gehoord, spreken van talent. Heel knap zoekt ze de breedte en diepte van haar toch al unieke geluid.

Kassa Overall

Kassa Overall is een zeer veelzijdige rapper en jazzdrummer. Op zijn nieuwe album laat hij hiphop en jazz op een fraaie wijze samensmelten. Een indrukwekkende rij muzikale gasten helpt hierbij om alles naar een hoog niveau te tillen.