Maak je trip naar IJsland onvergetelijk

avontuur op IJsland
Of Monsters and Men

Het mooie van vliegen van Europa naar de VS is dat je 9 van de 10 keer over IJsland gaat. In plaats van door te vliegen kan ik je aanraden om in Reykjavik uit te stappen om een paar dagen op het magische eiland rond te kijken. Heb je geen idee wat je allemaal kunt doen, dan zijn daar de Stopover Buddy’s van Icelandair om te helpen. Ik vloog onlangs naar IJsland om deze dienst te testen.

Via Icelandair kun je een intercontinentale vlucht boeken en dan gebruik maken van de service om maximaal 7 nachten over je overstap te doen. Dit is geheel kosteloos en geeft je de kans om van 1 vakantie 2 vakanties te maken. Wil je de stopover extra bijzonder maken, dan is het mogelijk om gratis de hulp van een Stopover Buddy in te schakelen. Deze lokale IJslander gaat maximaal een dag mee op stap en helpt je stopover extra speciaal te maken. Populair zijn de huwelijksaanzoeken op bijzondere plaatsen, maar je kunt ook je verjaardag in IJslandse stijl vieren of de buddy je laten helpen bij het zoeken naar het lekkerste bier van IJsland. Het mooie is dat alle buddy’s werkzaam zijn bij Icelandair en ook echt op het eiland wonen. Zij vinden het een eer om jou te mogen helpen.

Goed eten en lekker bier

Ik was op IJsland ten tijde van het muziekfestival Iceland Airwaves. Een grote groep buddy’s trok het weekend met ons gezelschap op. Zowel ’s avonds, tijdens het festival, als overdag. Dankzij deze Stopover Buddy’s wist ik in korte tijd van alles over het eiland, het festival en typisch IJslandse gebruiken. De kennismaking begon in restaurant Fish Company in het oude gedeelte van Reykjavik. De Buddy’s bij mij aan tafel vertelden me bijvoorbeeld over typisch IJslandse gerechten en over welk lokale bier een aanrader was (de Icelandic Artic Pale Ale van Einstök). Toen het na diner tijd was voor het festival wisten de Buddy’s te vertellen dat we eerst naar het museum voor moderne kunst moesten om de band Vök te bekijken. Later op de avond waren de Stopover Buddy’s vooral gezellige stapmaten die zorgden dat het een onvergetelijk goed festival zou worden.

De volgende ochtend ging de wekker al vroeg, maar met een goede reden. De Stopover Buddy’s gingen ons laten zien dat IJsland meer is dan goede muziek, lekker bier en shotjes wodka. We gingen de natuur in. Omdat we allemaal kaarten hadden voor een bijzonder concert van Björk dat al om 17 uur zou beginnen, hadden we niet heel veel tijd. In het korte tijdsbestek was er gelukkig wel ruimte voor een aantal zeer bijzondere dingen. Het tripje begon met de IJslandse natuur: wat is die prachtig! Al direct buiten de stad zie je besneeuwde bergtoppen, geisers, vulkanen en prachtige meren.

Rond het vriespunt

De eerste bestemming is Fontana Spa. Hier kun je dobberen in natuurlijk verwarmd water of relaxen in de sauna, met uitzicht op een prachtig meer. Het feit dat het buiten rond het vriespunt is, maakt het allemaal extra speciaal. Met je blote voeten loop je over bevroren tegels om je daarna in het ijskoude meer Laugarvatn onder te dompelen. Als je vervolgens weer in het water van 30 graden stapt is dat een onbeschrijfelijk gevoel. Na afloop wandel ik nog even naar de plek waar het warme water voor de Spa vandaan komt. Het is bizar om te zien dat hier gewoon kokend water uit de grond komt. De lokale bevolking bakt zelfs een speciaal soort roggebrood in de hete grond.

Na het ontspannen bezoek aan de spa vervolgen we de weg door Nationaal park Þingvellir. Dit is de grens tussen het Europese en Amerikaase continent en de plek waar de tektonische platen tegen elkaar botsen. Dit zorgt voor een grillig landschap dat zich nog het best als buitenaards laat omschrijven.

avontuur op IJsland
lunch met de Stopover Buddy’s

De volgende stop is alweer zo’n bijzondere plek. Deze is door de Stopover Buddy’s uitgezocht: Friðheimar. Middenin het uitgestrekte landschap staat een serie kassen waar de heerlijkste tomaten groeien. Nog nooit heb ik zullke lekker tomaten gegeten! Ze kunnen hier groeien vanwege de natuurlijke warmte die uit de grond komt. De eigenaar van de kassen besloot een paar jaar geleden een deel in te richten als restaurant en dat zorgt inmiddels voor duizenden bezoekers van over de hele wereld. Geniet niet alleen van de beste tomatensoep ooit, maar neem ook een heerlijke Bloody Mary of een variant daarop. Ik dronk een Happy Mary met groene tomaten, gember en Hendrick’s Gin. Als extra verrassing hadden de Buddy’s een optreden geregeld van Valdimar, de populairste zanger op IJsland van dit moment. Deze enorme kerel heeft een werkelijk prachtige stem en zingt over zaken waarvan bijna alle IJslanders in het gezelschap tranen in hun ogen kregen. Op de terugweg naar Reykjavik genoot ik nog van een lokaal biertje en vooral van het fenomenale landschap.

Wandeling door Reykjavik

Na het indrukwekkend concert van Björk verzamelden we met zijn allen voor cocktails en streetfood in het hippe restaurant van Hotel Marina. Weer zo’n geweldig adres waar je zelf misschien niet zo snel opgekomen zou zijn. Deze avond was alweer de laatste voor mij op IJsland. De Stopover Buddy’s hadden ineens nog een verrassing: kaartjes voor een geheim concert van Of Monsters and Men in een klein houten kerkje. Na het mooie optreden wandelde ik nog met een paar Buddy’s door het centrum van Reykjavik waar ze mij alles konden vertellen over de geschiedenis van het land, hoe extreem veilig het land en de stad is en over waarom iedereen op IJsland in een band zit.

Wil je zelf ontdekken hoe bijzonder IJsland is en hoe hartelijk de eilandbewoners zijn? Maak tijdens de volgende reis dan een stopover op IJsland en vraag een Stopover Buddy om iets speciaals met je te ondernemen. Ik kan het je aanraden!

avontuur op IJsland
Optreden van Valdimar in Friðheimar
avontuur op IJsland
Fontana Spa
avontuur op IJsland
Uitzicht op het meertje Laugarvatn met zijn vele geisers en vulkanen op de achtergrond.
avontuur op IJsland
Een typische weg op IJsland