Muziektips voor het weekend deel 185

Egyptian Blue
Egyptian Blue

Het is weer weekend! Tijd om alle goede nieuwe muziek van deze week door te nemen. Dit keer hebben we oude bekenden, een muzikale filmtrailer en lekker veel Nederlandse bands.

Album van de week: Egyptian Blue

Post-punk levert met regelmatig leuke en interessante bands op. De naam van dit moment om in de gaten te houden is die van Egyptian Blue. Ze maken klassieke postpunk zonder gimmicks, maar wel met ingenieuze composities. Yannis Philippakis van Foals en Joe Talbot van IDLES hebben de band al omarmd. En dan kan het hard gaan. Luister en oordeel zelf.

Arca

Deze intense nieuwe video van Arca maakt gebruik van technieken van Daito Manabe. Door sensoren op het gezicht van Arca aan te brengen kunnen emotionele uitdrukkingen van buitenaf worden gemanipuleerd.

Maestro

In de film Maestro van Bradley Cooper draait het om het leven van componist en dirigent Leonard Bernstein. Cooper deed niet alleen de regie, maar vertolkt ook de hoofdrol in de film. We zijn erg benieuwd wat voor muzikaal spektakel Maestro heeft te bieden. Vanaf 7 december is de film te zien in de bioscoop en vanaf 20 december op Netflix.

Yard Act

Er waait een frisse disco-wind door het Britse gitaarlandschap. Vorige week hadden we een opvallend funky klinkende IDLES en deze week zet Yard Act ons aan het dansen. Niet vreemd als je bedenkt dat Remi Kabaka Jr. van Gorillaz deels de productie deed van het aankomende album Where’s My Utopia?

Katy Kirby

Na het tekenen van een contract bij een nieuw label (Anti) komt Katy Kirby met haar eerste nieuwe muziek. Table klinkt persoonlijk en beladen. Zo moet overduidelijk het een en ander kwijt en daarbij moet een tafel het ontgelden.

Grandaddy

Voor het eerst sinds 2017 is er weer nieuw werk van Grandaddy. Volgens een statement van de band hebben ze voor het nieuwe album Blu Way opvallend veel pedal steel gebruikt. Watercooler is de eerste single en daarin horen we juist veel ‘gentle guitar solos’.

Future Islands

Ook Future Islands komt begin 2024 met een nieuw album. Eerder deelde de band al een aantal nummers daarvan. Daar komt nu The Tower bij. Een klassiek klinkende Future Islands-track met overstuurde bas en frisse keyboardklanken.

Library Card

Library Card is een Nederlandse band die we al een tijdje in de gaten houden. Cognitive Dissonance is de eerste single op een nieuw label en zou zomaar een grote stap naar landelijke bekendheid kunnen zijn.

Serpentwithfeet

Normaal gesproken is de muziek van Serpentwithfeet best experimenteel. Zijn nieuwste track is echter gemaakt voor de (broeierige) dansvloer. Hij heeft zelfs rapper Ty Dolla $ign (wederom) weten te strikken.

Andy Shauf

Het is al weer bijna tijd voor de kerstliedjes, maar eerst is het nog de beurt aan Halloween-liedjes. Zoals deze van Andy Shauf.

Nieuwe albums

King Gizzard & The Lizard Wizard

Met ontelbaar veel albums op zak lijkt het alsof King Gizzard & The Lizard Wizard de luisteraar niet meer kan verrassen, maar dat is ze toch weer gelukt. Voor The Silver Cord hebben ze de gitaren ingeruild voor synths en zijn ze flink gaan jammen. Het is weer onmiskenbaar King Gizzard, maar dan wel anders. Voor de luisteraar is er keuze tussen een versie van het album met compacte versies van de liedjes of een versie waarin de liedjes zijn uitgewerkt tot psychedelische jams.

Sofia Kourtesis

Na een flink aantal fijne singles is er nu het debuutalbum van Sofia Kourtesis. Deze staat bomvol weldoordachte dansvloerkrakers voor de liefhebbers van o.a. Jamie XX en Caribou.

The Hengles

De mannen van The Hengles hebben hun sporen al ruimschoots verdiend in de wereld van gitaarpop en -rock. Toch zijn ze met deze nieuwe band weer aan een avontuur begonnen. Na flink wat singles is er nu een heel album. Het debuutalbum The Big Puzzle staat vol met verwijzingen naar 60 jaar popmuziek. Dat hebben ze weten te vertalen naar pakkende en gelaagde liedjes.

OMD

In het kader van bands waarvan je niet wist dat ze nog actief waren is hier een nieuw album van Orchestral Manoeuvres in the Dark. Bauhaus Staircase klinkt in de stijl van de eerste albums van de band en laat horen dat OMD nog boordevol ideeën en inspiratie zit.

Wies

Album nummer twee uitbrengen is altijd een bijzonder moment voor een band. Welke kant gaat het op met de muziek? En wat vinden de fans? De tweede plaat van de Amsterdamse Nederlandstalige indierockband Wies mag dan wel Alles Anders heten, maar toch horen we het vertrouwde geluid waarmee de band doorbrak terugkomen. Het is alleen allemaal net iets beter geworden. Je hoort duidelijk dat Wies de afgelopen jaren is gegroeid.