OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review

Al sinds de OnePlus 3T wordt de T noemer gegeven aan een tussentijdse upgrade van het huidige toestel. Na de OnePlus 10 Pro, die eerder dit jaar uitkwam, is het dan nu de beurt aan de OnePlus 10T. Met deze upgrade worden er grote stappen gemaakt op het gebied van performance.

Missende Alert Slider

First things first, om meteen de olifant in de kamer te bespreken, want de OnePlus-fans zal meteen iets opvallen aan de 10T (daarnaast is het lang en breed al besproken op het internet); de alert slider die het toestel al heeft sinds 2014 is op de 10T niet aanwezig. De ontwikkelaar geeft zelf aan dat ze dit hebben gedaan om ruimte te geven voor de grotere batterij (waar ik straks op terugkom) en betere antennes voor gaming, waardoor je beter bereik hebt als je hem horizontaal houdt. Goede redenen als je het zo hoort, maar voor de fans is het toch weer ‘een stukje OnePlus’ wat wegvalt.

Tijdens een presentatie kregen we echter al te horen dat de alert slider hoogstwaarschijnlijk bij de OnePlus 11 weer terug zou zijn en met die gedachte in het achterhoofd vond ik de reden waarom hij op de 10T weggelaten is wat merkwaardiger. Gaat OnePlus dan dusdanig inleveren op het volgende toestel? Of zien we de alert slider straks alleen terug op de premium flagships zoals de Pro?

Belangrijker dan dat is echter of je het ook in de praktijk mist en heel eerlijk? Bij mij was dat niet het geval. Natuurlijk mis je nu het gemak dat je vanuit je broekzak de notificaties/geluid kan uitschakelen, maar het aanpassen van je notificaties is vanuit het lock screen zonder hem te ontgrendelen ook al mogelijk.

Design

Over naar de dingen die het toestel wél heeft en naar mijns inziens belangrijker zijn. Laten we beginnen met het design: de OnePlus 10T heeft een 6.7 inch FHD+ scherm met een (adaptieve) 120hz refresh rate en punchhole camera, heeft dual stereo speakers aan de boven- en onderkant en geen headphone jack. Aan de achterkant is het camera-eiland verwerkt in het glazen paneel, waardoor deze geleidelijk en vooral stijlvol een geheel vormt in plaats van een uitstekend vlak, zoals we dat bij bijvoorbeeld de iPhone 13 Pro en Samsung Galaxy S22 gewend zijn.

De 10T komt in twee kleuren: Moonstone Black met de ruwere sanded achterkant die we kennen van andere OnePlus toestellen en Jade Green met een glossy achterkant. Wij kregen de Jade Green versie toegestuurd en hoewel hij er op de foto’s inderdaad groenig uitziet, heeft hij in het echt bij zonlicht meer een lichtblauwachtige tint. Bij het zien van de glimmende achterkant was ik bang dat het een gigantische vingerafdrukmagneet zou worden…wat ook het geval was. Hoe stijlvol het toestel er ook wel niet uitziet, koos ik er toch zo snel mogelijk voor om er een hoesje omheen te doen.

Vanuit OnePlus kreeg ik er daarvan twee toegestuurd; een standaard zwarte die wel het ruwere gripgevoel geeft, maar ook de grijze Glacier Mat Case. Waar ik in eerste instantie dacht dat de binnenzijde een rode sticker was, is dit de titulaire ‘glacier mat’ die het toestel verkoelt. Smaken verschillen, want waar mijn vriendin en Mixed Grill collega’s hem afgrijselijk vinden, vind ik hem het toestel juist een retro console uiterlijk geven. Minpuntje is echter dat je al snel gebruikerssporen op deze case ziet.

Snel sneller snelst

De algehele feel van het toestel kan in één woord samengevat worden: razendsnel. Niet alleen door het 120hz scherm, maar ook door de power van de chipset. In de review van de OnePlus 10 Pro was collega Sander al meer dan te spreken over de snelheid van het toestel. Met de 10T zijn ze net dat stapje verder gegaan en de snelheid mag dan ook genoemd worden als het paradepaardje. OnePlus heeft de nieuwste en nog snellere Snapdragon 8+ Gen 1 chip toegevoegd en je krijgt de keuze tussen 12GB of 16GB RAM-werkgeheugen.

Wij kregen het toestel met het meeste werkgeheugen en ik heb tijdens het testen geen enkele vertraging of hapering meegemaakt. Door de 16GB RAM kan je moeiteloos een grote hoeveelheid apps (volgens OnePlus 35 stuks) tegelijkertijd op de achtergrond hebben draaien waardoor je snel kan wisselen en direct verder kan gaan waar je bent gebleven. OnePlus wil de 10T in de markt zetten als performance flagship met een nadruk op gamen en streamen en heeft hiervoor ruimschoots de hardware aan boord. Daarnaast is ook de vingerafdrukscanner die onder het scherm verwerkt zit een van de snelste die ik heb gezien, al gebeurde het een aantal keer tijdens het testen dat hij hem niet leek te herkennen. Een kleine kanttekening die ik de komende tijd nog verder in de gaten ga houden.

Wordt het toestel dan niet onwijs heet als je langere tijd aan het gamen bent, hoor ik je vragen. Tijdens mijn intensievere speelsessies waarbij ik meerdere games tegelijkertijd in sluimerstand had staan, was dit op geen enkel moment het geval. Zelfs na het opschroeven van de performance in de ingebakken gaming software, werd het toestel nooit heet. Merkbaar warmer werd hij wel, maar nooit op een niveau dat het onprettig werd of dat ik het idee had dat het slecht was voor het toestel. Dit ligt zeker niet alleen aan de Glacier Mat Case, maar merendeel aan het vernieuwde koelsysteem van de 10T.

Volledig opgeladen binnen 19 minuten

Eerder zij ik al dat onder andere de batterij de boosdoener was voor het verdwijnen van de iconische alert slider. De 160 watt SUPERVOOC-oplader die je erbij krijgt is een flinke jongen, maar dat heeft een reden. De flinke 4800 mAh batterij is namelijk binnen een mum van tijd opgeladen door 150w fast charging. OnePlus geeft zelf aan dat de batterij van één naar honderd procent gaat in 19 minuten. Dit soort dingen horen we natuurlijk vaker vanuit persberichten, dus ik wilde dit graag aan de tand voelen.

De beelden van de resultaten spreken voor zichzelf. Zoals je in te timelapse video ziet, ben ik met 5% over begonnen met laden en zat deze na 16 minuten op de volle honderd. Je zou zeggen dat dit niet heel goed is voor de houdbaarheid van de batterij, maar er zijn verschillende algoritmes toegepast waardoor je – volgens OnePlus – na 1600 keer volledig opladen nog steeds 80% van de originele capaciteit gebruikt. Dit is op het moment van schrijven natuurlijk lastig te testen, maar vooralsnog ben ik erg te spreken over de batterijduur. Handig om te weten en een mogelijk minpuntje; de 10T kan niet draadloos worden opgeladen.

Aangenaam verrast door camera’s

Iets wat ook opvalt na de 10 Pro is dat er – naast de missende alert slider – op het camera eiland geen vermelding meer te vinden is van Hasselblad. OnePlus geeft zelf aan dat dit komt omdat ze “de ultieme performance flagship smartphone willen bieden voor het gekozen prijsniveau van het device” aldus Chief Designer Liu. Lees door de regels heen en je begrijpt dat het puur een zakelijk aspect is. De Hasselblad naam is namelijk al te vinden op de Find X5 Pro van moederbedrijf Oppo en er dienden simpelweg keuzes gemaakt te worden voor de licentie. Het zal mij dan ook niet verbazen als de Hasselblad branding op een volgend toestel weer te zien is.

Tegelijkertijd werd ik door die quote van Liu voorafgaand aan het testen wel wat sceptisch over de camera kwaliteit. OnePlus zet de 10T namelijk niet in de markt als telefoon met een spectaculaire high end camera die je bij andere flagship toestellen ziet, maar legt de focus op de performance. Daardoor was ik aangenaam verrast door de camera’s en de foto’s die ik daar mee heb kunnen maken tijdens het testen.

Het camera eiland bestaat uit drie camera’s: een 50MP hoofdcamera met Sony IMX766 sensor, 8MP ultrawide en tot slot een 2MP macro. De Macro-camera kan ik vrij kort over zijn, want de functie zit niet voor niets verstopt achter een paar menu’s. Deze gaven mij de minste kwaliteit foto’s, hoe netjes ik ook mij aan de beeldschermprompts hield. De hoofdcamera daartegen wist mij met name te verrassen door de knallende kleuren. De foto van de kleurpotloden is een persoonlijk favoriet en werd direct mijn nieuwe wallpaper. Met name overdag doen de camera’s het goed, waarbij de kwaliteit in het donker snel daalt maar alsnog redelijke foto’s maakt. Je zou kunnen stellen dat OnePlus midrange camera’s heeft gestopt in een flagship toestel.

Software

Tot slot nog de ingebakken software. Op het gebied van toekomstige ondersteuning krijgt het toestel drie grote Android updates en vier jaar aan beveiligingspatches. Hoewel het een Android (12) toestel is, draait het ook op de OxygenOS custom shell. Als iemand die normaalgesproken iOS of de vrij schone Motorola shell gebruikt, is OxygenOS – op de aantal standaard geïnstalleerde OnePlus bloatware apps – makkelijk in gebruik.

De 10T heeft op het moment van schrijven OxygenOS 12.1, wat ik een tikkeltje opmerkelijk vind. Tegelijkertijd met het toestel werd namelijk ook OxygenOS 13 aangekondigd. Deze zal vooralsnog echter alleen op de OnePlus 10 Pro aanwezig zijn en komt later dit jaar naar de 10T maar hoe mooi had het geweest als het nieuwste toestel, meteen het nieuwste OS had?

Conclusie

De ontbrekende alert slider kan een gemis zijn voor de OnePlus-veteranen en de camera mag dan wel niet de kwaliteit leveren die je normaalgesproken in een flagship toestel tegenkomt, maar de performance die de OnePlus 10T geeft maakt dat meer dan goed. De combinatie van de grote hoeveelheid RAM en de Snapdragon 8+ Gen 1 chip komt volledig tot zijn recht en geeft een razendsnel toestel die je meerdere apps tegelijkertijd open kan laten hebben en je niet teleur zal stellen.

De OnePlus 10T is vanaf 25 augustus verkrijgbaar in de eerdergenoemde Moonstone Black en Jade Green in twee configuraties. De versie met 8GB RAM en 128GB opslag gaat voor €699,- over de toonbank en de door ons geteste variant met 16GB RAM met 256gb opslag voor €799 euro.

Marc de Haas

OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review

De volgende foto’s zijn gemaakt met de OnePlus 10T:

OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review

OnePlus 10T Review
Selfiecamera
OnePlus 10T Review
3x zoom
OnePlus 10T Review
1x zoom
OnePlus 10T Review
0.5 Ultrawide