Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Toen ik in april over de Oppo Find X5 Pro schreef, was ik enorm enthousiast. Dit prachtig vormgegeven toestel, wat de meest krachtigste specs met zich bracht had één element wat er werkelijk uit sprong: de indrukwekkende camera’s. Nadat ik in de review me over het gehele toestel boog, wil ik in dit artikel eens dieper duiken in de krachtige foto- en videografie mogelijkheden die Oppo’s nieuwste vlaggenschip kent.

Indrukwekkende camera’s zijn belangrijk, maar belangrijker nog wel is hoe de informatie, opgepikt door de lens, verwerkt wordt. Hiervoor gebruikt Oppo nu zijn eigen ontwikkelde Imaging Neural Processing Unit, genaamd MariSillicon X, welke compleet gericht is op computational en AI-gedreven fotografie. Dit kan natuurlijk al gauw klinken als een stapel buzz words, maar wanneer je ziet wat de Chinese telefoonmaker ermee doet dan kom je hier gauw op terug. Wat toestellen van vandaag de dag namelijk doen is meerdere foto’s schieten en daar de beste onderdelen uit samen voegen. Denk aan een foto met uitdagende belichting, zoals een kamer met een raam bijvoorbeeld. In vele gevallen krijg je of een fraai buitenzicht door het raam en een donkere woonkamer of andersom. Door zowel het raam als de voorgrond apart belicht te schieten, kan computational photography dit later samenvoegen tot de perfecte foto. Het Artificial Intelligence-aspect vind je vooral in het automatisch herkennen en verbeteren van scènes, waar door zelfs simpele, snelle shots er excellent uitkomen.

Licht en duisternis gelijk

Waar de enorme winst hierin ontstaat is wanneer het licht minder optimaal wordt. Nachtfotografie op de Oppo Find X5 Pro blinkt hier dan ook echt in uit. Het neemt even de tijd om goed veel licht op de krachtige sensors te laten binnenkomen en dan begint de verwerking. Oppo prijst zijn MariSillicon X op hoe snel deze verwerking plaatsvindt en deze snelheid is bijzonder merkbaar. Na het maken van je foto wacht je niet die paar tellen voordat de foto magie erin schiet, nee, het eindresultaat is vrijwel direct zichtbaar. Wat me opviel is dat het ook meer vergevingsgezind is wanneer er bewogen wordt, waar dit bij andere toestellen in zwak licht tot streperige resultaten leidt. Beelden ogen scherper en de Find X5 Pro houdt tegelijkertijd de kleuren intens, maar realistisch. Extreem opgeblazen blauwe luchten en gras dat zo groen is dat het je ogen bezeert vind je hier niet. Niet standaard in ieder geval. Wil je dat echt, dan stel je een filter in, wat dankzij de eerder benoemde AI ook automatisch kan detecteren wat je fotografeert en zo een extra randje aan je foto’s geeft. Waar het echt bijzonder wordt is dat al deze zaken ook doorvertalen naar video!

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Ook in video een echte pro

Want de luxe van de paar seconden die nodig zijn om te alles op te vangen heb je niet wanneer er 30 tot 60 beelden opgenomen moeten worden in één seconde video. Dit is echter waar de ware kracht van MariSillicon X naar voren komt. Niet alleen is er bijzonder veel rekenkracht beschikbaar om hier tegen aan te gooien, het wordt ook geholpen door wat het Oppo Artificial Intelligence Noise Reduction Platform noemt. Het onderdrukt ruis en kan dankzij 3DNR ook met weinig licht nog altijd High Dynamic Range doorvoeren voor een diep zwart en prachtige kleuren. Ook hier bij de video worden slimme technieken toegepast om meerdere over elkaar liggende frames te hanteren met het resultaat ook je nachtscenes echt te laten poppen. Het resultaat is 4K nacht video dat niet onderdoet aan hoge kwaliteit foto’s die het toestel maakt. Geen kleine prestatie, gezien deze 4K Ultra Night Video voor het eerst mogelijk is op een Android Smartphone.

Of stel een zonsondergang voor wat al gauw de neiging heeft om een vertekende lichtbol te worden met een duistere voorgrond. Dankzij de HDR fusion algoritme van MariSillion X kan het met twintig gradaties van High Dynamic Range dit fraai in beeld brengen. Voeg hier nog eens de Pro- en Film modus aan toe waarmee je (wanneer je weet wat je doet) zelf volle controle krijgt over alle settings om het perfecte shot te maken. Van de ISO tot de witbalans, van de sluitertijd tot de lichtwaarde – je kunt je scène volledig naar jouw hand zetten. Zet dan ook direct het toestel op 10-bit mode om je foto’s in High Efficiency Format op te slaan worden en hun ware pracht te tonen op een scherm wat in staat is om 10-bit weer te geven. Voor je vrienden die dat niet hebben, is het mogelijk om deze automatisch eerst te laten converteren wanneer je een bestand deelt. Uiteraard had je de modus om met de volle 50MP je foto’s in 6000×8000 te schieten al makkelijk gevonden, bovenin het menu.

Wonderlijke gebruikservaring

Ik genoot er dan ook van om te zien hoeveel diepgang je met wat fotografie kennis in een foto kunt stoppen, maar dat de Oppo Find X5 Pro ook gebruikt kan worden om simpel te richten en schieten. De camera-app is intuïtief met de meest gebruikte functies altijd binnen hand bereik. Het wisselt automatisch naar de uitstekende Macro camera wanneer je dichtbij komt bijvoorbeeld, maar ook advies zoals om naar je ultra wide lens te wisselen helpt mensen om betere foto’s te maken. Zoek je de meer niche dingen dan zal je opzij moeten vegen naar de meer-optie. Denk aan dubbelzijdig of in slo-mo te filmen of een timelapse in beeld te brengen . Maar ook Hasselblad’s iconische XPan modus, waarbij in een nog wijder formaat geschoten wordt en het de illusie geeft van een negatief dat eerst ontwikkelt wordt. Deze modus is leuk om mee te spelen in zowel de kleur, als zwart-wit stand omdat het een heel filmische sfeer meegeeft.

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Maar Oppo helpt je ook op manieren waar je niet zelf over na hoeft te denken. Zoals de wonderbaarlijke goede optische beeldstabilisatie wat Oppo SLR-Level-5 OIS noemt. Hierbij zorgen zowel de sensor als de lens er samen voor dat kleine bewegingen van je hand worden gecorrigeerd en je een prachtig stabiel beeld overhoudt. Dit helpt voor iedereen die gewoon snel even wil filmen natuurlijk, maar ik kon al filmend letterlijk rennen en het beeld bleef bijzonder stabiel! We hoeven hiervoor niet in te leveren op de kwaliteit, nee, Oppo kan dit zelfs met 4K resolutie en 60 frames per seconde. Niets is irritanter dan wiebelige video en met de Oppo Find X5 Pro zal niemand jou daar ooit op aan kunnen kijken. Doordat we met bewegende onderdelen te maken hebben om deze magie tot leven te wekken, was ik ook zeer te spreken over de valbescherming. Zodra de camera geactiveerd is en het toestel merkt dat het valt, wordt de camera snel afgesloten om zo geen schade te kunnen veroorzaken. Slimme veiligheid zoals dit voor het behoud van je telefoon is bijzonder te prijzen.

Conclusie

We wisten al dat prestaties en het beeldscherm van de Oppo Find X5 Pro top notch waren, terwijl het prachtig is vormgegeven en snel vol te laden is. Maar de echte ster van het toestel zijn de camera’s en dan met name Oppo’s eigen MariSillcon X Neural Processing Unit. Het geeft geweldige foto’s, die je zo complex kunt maken als je wilt. Maar ook als je niet zelf aan de meters wilt draaien, is de camera degelijk robuust dat het prachtig schiet zonder dat je hoeft na te denken over de technologie. Pas wanneer je bedenkt hoe waanzinnig de prestaties in het donker zijn voor zowel foto’s als video, de stabilisatie en hoe het met de uitgebreide HDR-mogelijkheden iedere situatie aan kan, realiseer je hoe bijzonder de Oppo Find X5 Pro is.

De OPPO Find X5 Pro met 12GB RAM + 256GB ROM, in de kleuren Ceramic White en Glaze Black, is los verkrijgbaar voor een adviesprijs van €1.299, of i.c.m. een abonnement. Tot en met 21 augustus ontvang je bij aankoop van de OPPO Find X5 Pro in de OPPO e-store de OPPO Watch Free, de OPPO AirVOOC Wireless Charger 50W en een smartphonecase er gratis bij.

Sander Noordijk

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro

Video en fotografie met de Oppo Find X5 Pro