Recensie: Splatoon

Splatoon is een shooter van Nintendo

De game Splatoon is al een paar weken uit, maar sinds een paar dagen ben ik zo in de ban van het spel dat ik het iedereen wil aanraden.

Splatoon is gemaakt door Nintendo en dus exclusief voor de Wii U. Voor die console verschijnen niet zo veel exclusieve games, maar die spellen zijn vaak wel heel goed. Denk bijvoorbeeld maar aan het onovertroffen Mario Kart. Splatoon is even iets heel anders, maar toch ook weer niet.

Geen bloed en geen mensenlevens

Splatoon is namelijk een online shooter waarin je met teams in een arena speelt. Een bekend concept, maar dan wel met een Nintendo-twist. Het grote verschil is dat er geen mensenlevens verloren gaan en er geen bloed vloeit. Bij Splatoon draait het namelijk om inkt. Heel veel, felgekleurde inkt.

In twee teams van vier spelers moet je proberen om in 3 minuten zoveel mogelijk oppervlakte van de arena in jouw kleur te schilderen. Er zijn meerdere manieren waarop je te werk kunt gaan. Je kunt lekker in een rustig hoekje jouw kleur achterlaten of de actie opzoeken en de verf van jouw tegenstander overschilderen en zelfs die tegenstanders uitschakelen. Deze gaan dan niet dood, maar mogen na een paar seconden het speelveld bij het startpunt opnieuw betreden.

Splatoon is een shooter van Nintendo

Er zijn verschillende ‘wapens’ die je kunt kiezen: van enorme verfrollers en kwasten tot geweren die nog het meest weghebben van een supersoaker. Elk wapen heeft ook nog twee bonuswapens in de vorm van bijvoorbeeld een bom of een schild. Door goed te spelen en veel te verven kun je deze in een potje inzetten. Ook kun je nieuwe wapens kopen of kleding en schoenen met handige eigenschappen. Verder kun je veranderen in een inktvis. Deze kan alleen zwemmen in de inkt van jouw kleur. Handig is dat de inktvis ook tegen muren op kan zwemmen. Zo kun je op hogere plekken komen waar je het speelveld kunt overzien.

Het spel mag dan wel kinderlijk en simpel overkomen, het spelen zelf hoeft dat niet te zijn. Ik schrijf bewust ‘hoeft’, want iedere speler kan zijn eigen tactiek kiezen. Ik duik graag als inktvis onder in de verf om tegenstanders op te wachten en af te knallen (als dat zo heet in Splatoon). Na heel, heel veel online potjes verveelt deze modus nog steeds niet.

Platformspel

Dan is er ook nog een offline single-player. Dit is iets totaal anders dan de online-versie van Splatoon. Deze versie is meer een klassiek platformspel waarin je op tactische wijze door het leven heen moet en vervolgens een eindbaas moet verslaan. Er leuk en ook een goede manier om de controls van het spel onder de knie te krijgen. Voor de ‘shoulder buttons’, de pookjes en het bewegen van de controller. Aan het begin is dat even wennen, maar al snel heb je het onder de knie.

Splatoon is dus een geweldige shooter in een Nintendo-jasje. De game combineert slim het beste van beide disciplines: uitdagende gameplay, een vrolijke omgeving en een leuke singleplayer.

Splatoon is een shooter van Nintendo