Futuristisch is het eerste woord dat mij te binnenschoot bij het aanschouwen van de Asus Zenbook Pro Duo. Deze zwaar uitgeruste laptop kan qua prestaties goed meekomen, maar de meest in het oog springende feature is de aanwezigheid van een tweede scherm. Dit concept slaagt goed, al worden er ook wel offers gemaakt om dit te kunnen realiseren. Hoe dan ook is de Asus Zenbook Pro Duo een bijzondere laptop.
Laten we bij het paradepaardje beginnen, want dit is toch wel de belangrijkste onderscheidende factor. Asus heeft ervoor gekozen om het toetsenbord van diens positie in de gemiddelde laptop naar beneden te plaatsen tegen de onderrand, om de vrijgekomen ruimte te vullen met een 4K touchscreen over de volle breedte van de laptop. Windows 10 herkent deze Screenpad+ als tweede monitor en deze gedraagt zich dan ook zo. Moeiteloos sleep je vensters hierheen of leg je een website of lang tekstdocument overlappend over de twee schermen om hier doorheen te scrollen.
Indrukwekkend en functioneel
Het effect is erg indrukwekkend en ik kon hier met name gebruik van maken om veel gebruikte applicaties waar je doorgaans tussen moet switchen, onderin de balk gemakkelijk toegankelijk te hebben. Op het hoofdscherm (15,6”4K ), die overigens ook aanraakbaar is, werkte ik aan documenten, opende ik webpagina’s en hield ik mijn videoconferenties met de prima camera. Tegelijkertijd stond op mijn onderste scherm constant de volle weergave van Spotify en Zoom open. Applicaties kunnen full screen over de volle 3840×1100 resolutie (wat verticaal iets minder dan de helft van het bovenste scherm is) uitgetrokken worden, maar zoals je zou verwachten is dit effect niet heel mooi. Om die reden ‘snappen’ drie applicaties in redelijk standaard resoluties naast elkaar op hun plaats over het onderste scherm. Dit is wat klein, maar prima bruikbaar en dankzij het touchscherm ook snel toegankelijk en functioneel.
Softwarematig doet Asus hier een hoop goeds mee, zoals door een snelle toegangsmenu te plaatsen als overlay voor het snel starten van applicaties of functionaliteiten. Sleep je een venster over het scherm, dan verschijnt ook direct de optie om dit van scherm te wisselen, groter te maken of vast te pinnen. Daarnaast is het mogelijk om softwarematig applicaties te groeperen in een bepaalde layout zodat deze met een simpele druk op de knop geopend kunnen worden. Interacties met de Screenpad+ voelen hierdoor als een uitstekend verlengde, al zal het nooit een volwaardige tweede monitor worden.
Input leveren
Het toetsenbord op de Asus Zenbook Pro Duo is uitgerust met een responsive touchpad direct naast de toetsen aan de rechterzijde. Fysieke touchpad knoppen zijn hierbij achterwege gelaten, maar de touchpad zelf klikt wel. Nu ben ik doorgaans iemand die tapt op trackpads, dus verwachte ik hier geen moeite mee, maar enkele keren betrapte ik mijzelf erop de rechterpijltjes toets in te drukken als verwachte fysieke linker muisknop. Handig genoeg kan de trackpad ook fungeren als een complete numpad, wat alleen de weerstand van fysieke knoppen mist. Het toetsenbord zelf typt erg fijn met goede travel op de toetsen. Omdat je doorgaans je polsen op de laptop zelf laat rusten, had ik verwacht dat de plaatsing van het toetsenbord voor problemen zou zorgen, maar – zeker op een bureau of andere platte ondergrond – is dit verwaarloosbaar. Zelfs nu ik dit artikel met de laptop op schoot aan het typen ben, voelt het niet als een last; je schuift de laptop enkel wat verder voor je uit dan je misschien gewend bent. De extra ruimte boven het toetsenbord en de touchpad wordt benut met extra functie toetsen voor het snel wisselen van applicaties tussen de schermen, het uitschakelen van de tweede display en om de stand van de ventilatoren aan te passen voor meer performance.
Goed mee qua performance
En die performance is uitstekend te noemen. Met de 16 GB aan werkgeheugen en Intel Core i7-9750H @ 2,60 GHz is de basis meer dan solide, maar de SSD en NVIDIA GeForce RTX 2060 een meer dan prima videokaart. Dit betekent dat de Asus Zenbook Pro Duo niet enkel kantoormeubilair hoeft te zijn en deze ook ingezet kan worden voor gaming, al zal het nooit helemaal de hoofdfocus geweest zijn. De verdere bouwkwaliteit is excellent, al merk je wel dat er een hoop in de machine is gestopt. De laptop is niet alleen groot van formaat, maar ook flink qua gewicht. Dit maakt de laptop in de manier hoe ik hem inzette als vervangende kantoor PC en rond het huis als mobiel apparaat acceptabel, maar als beste laptop voor de road warrior die altijd op weg is zie ik niet veel toekomst voor de Zenbook Pro Duo.
Conclusie
De Asus Zenbook Pro Duo doet ontzettend veel goed en ik was verbaasd met de vele functionaliteiten die het tweede scherm met zich meebrengt. Een volwaardige tweede monitor wordt het nooit, maar de mogelijkheid om drie full vensters applicaties open te kunnen laten staan terwijl je werkt aan iets op het hoofdscherm is welkom, zij het wat klein. Qua specs kan de Zenbook Pro Duo goed meekomen en meer diverse taken aan dan de gemiddelde kantoorwerker op hem af zal werpen. De plaatsing van het toetsenbord vereist wat gewenning, maar is erg goed mee te werken. Als enige waar rekening mee gehouden moet worden is het gewicht van de laptop zelf. Maar onderaan de streep maakt Asus met de Zenbook Pro Duo een uitstekende blik in wat de laptop van de toekomst kan gaan brengen.