Niet alle Android-toestellen zijn gelijk. De ene voert zijn eigen grafische stijl door, de ander focust vooral op zijn eigen applicaties en ecosysteem. Niets is echter zo puur als de Android ervaring op een Google Pixel en de nieuwe Pixel 9-serie is letterlijk het beste wat het platform kan bieden.
De line up is uitgebreid dit jaar! Maar je hoeft niet al het geld in de wereld uit te geven voor die pure ervaring. De reguliere Google Pixel 9 maakt gebruik van dezelfde eigen Tensor G4 chip als zijn grote broers, komt standaard al met 12 GB aan RAM en dezelfde geweldige hoofd- en ultra wide camera’s, maar daarover zometeen meer. Voor diegenen die net wat meer willen is er de Pixel 9 Pro serie die dit keer in twee maten komt: de 9 Pro komt met een 6,3” scherm waar de Pro XL met 6,8” nog eens een flinke schep bovenop doet. Deze laatste testte ik uitgebreid voor langere periode en maakte al mijn verwachtingen waar!
Beeldschoon
Iedereen die ik mijn zacht roze Pixel 9 Pro laat zien is het met me eens; het toestel lijkt met zijn metalen, afgeronde randen wel wat op een iPhone. Wat het weggeeft is de kenmerkende horizontale visor op de achterzijde die de fantastische camera’s huist. De achterzijde voelt zacht aan, maar met lichte textuur, waardoor het niet uit de hand glijdt. Het toestel bevat een hoop goeds, zoals een 16 GB aan RAM en een werkelijk adembenemend Super Actua scherm van 120Hz, waardoor het toestel met iets meer dan 200 gram best wat aan de zware kant is. Ik hou daar wel van; een toestel wat stevig in je hand ligt. De Pixel 9 Pro XL is dan wel groot, maar nog altijd heel goed te bedienen met een enkele hand. En ook op de tafel ligt het toestel goed gezien het niet wiebelt door de camera’s als je erop typt – vergelijk dat eens met al zijn concurrentie!
Briljante camera’s
De Google Pixel telefoons hebben altijd al bekend gestaan om hun geweldige camera’s en de Pixel 9 Pro XL is hier geen uitzondering op. Niet alleen omdat de hardware dik in orde is met een een 50MP hoofdcamera op een 1/31” sensor, die ook geweldig in het donker fungeert. Het heeft Optische beeldstabilisatie voor de niet zo vaste hand en ook op het ultra wide vlak is hij uitstekend. We vinden hier een 48 MP camera met een hoek van 123° en als laatste een 48 MP telefoto camera die tot 5x optisch kan inzoomen. Een digitale zoom neemt het daarna over, maar zelf geloof ik meer in zoomen door dichterbij te komen. Echter is het de samenwerking met de software die deze foto’s helemaal laat knallen. Geen overdreven verzadigde beelden, maar fraaie natuurlijke kleuren en scherpe details. Ik was vooral onder de indruk van de versatiliteit van de portret stand, wat zeker in natuurfotografie erg tot zijn recht komt. De macrostand is ook van zeer hoge kwaliteit en laat je waanzinnig dichtbij komen met een mooie zachte blur buiten de focus. De image processing was altijd al indrukwekkend, maar Google neemt dit met de suite aan AI-features dit jaar nog verder.
Zoveel AI
Want voor het eerst lanceerde de Pixel zonder nieuwe Android versie: Android 15 volgt binnenkort. Waar het bedrijf softwarematig nu de nadruk op wil leggen is Artificial Intelligence. Voor de Pixel betekent dit een evolutie van zaken die je al eerder in telefoons had en zag; spraakgestuurd typen, wat op de Pixel 9 Pro XL beter werkt dan ieder ander toestel wat ik probeerde, en het laten genereren van een achtergrond op basis van sleutelwoorden bijvoorbeeld. Deze laatste is krachtig en beperkt tegelijk, gezien je binnen de perken moet blijven. Een opdracht kan zijn ‘maak een abstracte achtergrond van <kleur> <onderwerp>’ zoals roze rook of blauw zand. Hier zijn een aantal templates voor waar een hoop variatie mee mogelijk is en wat fraaie achtergronden oplevert, maar totale vrijheid heb je niet. Aan de kant van fotobewerking zet Google ook een stapje bij om de foto’s met AI te herzien. Personen uit de achtergrond weghalen konden we al, maar het generatieve aspect is met wat experimenteren erg krachtig. Zie de foto van mijn dochter op de rekstok die ik voorzag van wat extra gevaar. Je selecteert gebieden op de foto en vertelt hoe AI dit moet aanpassen. Het kroonjuweel van de AI feature in mijn ogen, één die echt een nuttige toepassing heeft, is Add Me. Als vader die doorgaans de camera bedient, heb ik heel veel groepsfoto’s van mijn vrouw en de kinderen. Zelf sta ik er echter weinig bij op en dat is wat deze functie oplost. In de camera-app selecteer je de Add Me-optie waarna je de foto maakt en de camera aan een ander persoon uit de groep geeft. Die gaat op de plek staan waar de foto gemaakt werd en jij neemt plaats waar de groep stond. De telefoon toont nu het beeld met een overlay van de originele foto eroverheen waarmee jij op de juiste plaats gewezen kan worden en een tweede foto gemaakt wordt. De Pixel voegt de twee foto’s vervolgens samen waarna iedereen in de groepsfoto staat. Fenomenaal!
Dagelijks gebruik
Dit zijn natuurlijk uitspattingen, maar ook in het dagelijks leven was ik onder de indruk van de Google Pixel 9 Pro XL. Zo gaat de 5060 mAh batterij gemakkelijk de hele dag mee en behaalde ik resultaten als 6:30 aan screen on time. Kwam ik in problemen, dan bood de extreme batterijbesparing redding, door ongeveer alle apps te pauzeren. Bijladen gaat niet zo snel als ik gewend ben van een OnePlus, al kan het met 30W redelijk snel vol raken. Jammer genoeg zit er geen oplader bij in de doos, enkel een kabel, dus of ik optimale snelheid behaalde, durf ik niet te zeggen. Wel laadt het toestel ook draadloos op, wat gewaardeerd wordt. Verder is het toestel mijn meest betrouwbare Android werkpaard in de collectie; een telefoon die alles kan en alles ook goed doet. Waar ik geen enkele voorbehoud bij hoef te hebben. Video is waanzinnig, de speakers klinken vol en mooi en het draait iedere game of emulator die ik erop afgooi. De Pixel 9 Pro XL is het summum van het Android ecosysteem.
Sander Noordijk
Foto’s gemaakt met de Google Pixel 9 Pro XL: